Grant Hill is in de race om Los Angeles Clippers over te nemen van de omstreden eigenaar Donald Sterling. 

Een ingewijde liet donderdag weten dat de voormalig NBA-speler samen met enkele andere investeerders een bod van 1,2 miljard dollar (ruim 880 miljoen euro) heeft uitgebracht op de Clippers.

De 80-jarige Sterling kwam in april in opspraak toen er racistische geluidsfragmenten van hem opdoken. De miljardair zou tegen een vriendin hebben gezegd dat ze niet met zwarte mensen op de foto moest gaan.

Dat leidde tot een grote rel in de internationale sportwereld en een officiële aanklacht wegens racisme, ingediend door de NBA. Sterling staat sindsdien onder druk om de club te verkopen. Bovendien werd hij levenslang geschorst door de Amerikaanse basketbalbond.

Sterling moet zich op 3 juni verantwoorden tijdens een hoorzitting voor de aanklacht van de NBA. Als hij zijn club dan nog niet heeft verkocht, grijpt de NBA waarschijnlijk in door de Clippers zelf over te nemen.

Om dat te voorkomen konden potentiële kopers zich tot en met woensdag meldden bij Shelly Sterling, de vrouw van Donald. Op 2 juni zal naar verwachting bekend worden welke bieder de club krijgt. Op die manier zou Sterling toch nog geld zien van de verkoop.

Concurrent

Hill wordt met zijn mede-investeerders gezien als één van de grootste kanshebbers om de club over te nemen. Zij krijgen echter concurrentie van een andere gegadigde van naam. Steve Ballmer, voormalig topman van Microsoft, wordt ook genoemd als opvolger van Sterling. Hoe hoog zijn bod is, is niet bekend.

Ballmer probeerde vorig jaar met enkele andere geldschieters al om de Sacramento Kings over te nemen. Dat lukte hem toen niet, omdat hij de Kings van Sacramento naar Seattle wilde verplaatsen. De eigenaren in de NBA stonden dat niet toe en verkochten de club aan een andere groep.

De NBA moet bij iedere overname van een club zijn goedkeuring geven. Ballmer heeft gezegd dat hij de Clippers 'gewoon' in Los Angeles laat, mocht hij de club kunnen overnemen.