De Amerikaanse footballspeler Michael Sam is de eerste openlijk homoseksuele speler die actief zal zijn in de National Football League (NFL). Tijdens de draft heeft de American Footballer een contract getekend bij de St. Louis Rams.

Hiermee volgt de NFL het voorbeeld van de basketbalcompetitie NBA. Daar werd in februari de eerste homoseksuele speler gecontracteerd toen Jason Collins bij de Brooklyn Nets tekende.

Er was veel ophef toen de speler enkele maanden geleden bekend had gemaakt dat hij homoseksueel was. Bij de draft op zaterdagnacht werd hij ook pas als nummer 249 gekozen. Er deden 256 spelers mee aan de draft.

Bij een draft kunnen clubs om de beurt een speler kiezen om zich aan hun club te binden. Dit komt vooral voor bij grote Amerikaanse sporten.

Sam reageerde erg emotioneel bij het horen van het nieuws. In het bijzijn van zijn vriend barstte de Amerikaan in tranen uit. Op Twitter laat hij weten blij te zijn met het contract. "Ik bedankt de club en de stad St. Louis. Ik zal er alles aan doen om het mooiste te bereiken."

Geweldige speler

Jeff Fisher, coach van de Rams, was blij dat hij Sam aan zijn selectie toe kon voegen. ''We hebben hem goed gevolgd en hij is een geweldige speler. Hij stond bij ons ook veel hoger op het lijstje dan tijdens de draft'', aldus de coach.

''Er zal de komende dagen wel wat meer aandacht op ons worden gevestigd, maar dat maakt niet uit. We hebben een jong maar volwassen team. We laten ons niet afleiden.''

Bekijk hier de reactie van Sam: