Olieconcern Shell gaat in Pernis een basisoliefabriek sluiten, waar grondstoffen voor smeermiddelen worden gemaakt. Daardoor verdwijnen 70 arbeidsplaatsen.

De medewerkers krijgen echter ander werk elders op het terrein. Dat heeft een woordvoerder van Shell maandag bevestigd, naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad.

''De reden voor de sluiting is de lage vraag naar basisolie en de hoge kosten, waardoor we niet competitief meer zijn. Maar het betekent niet dat Shell met basisolie stopt, maar wel in Rotterdam", aldus de zegsman.

Onverantwoord

Bij Shell in Pernis werken in totaal ongeveer 2000 mensen, verspreid over 40 fabrieken. Volgens de woordvoerder is de 60 jaar oude basisoliefabriek gedateerd en is het niet meer verantwoord om er nog in te investeren.

In totaal zou er 100 miljoen dollar (circa 72 miljoen euro) in het complex gestoken moeten worden om het technisch weer op orde te krijgen. ''Maar dan nog worden daar producten gemaakt, waar steeds minder vraag naar is'', vertelt de Shell-woordvoerder.

Basisolie is de grondstof die gebruikt wordt voor het maken van smeermiddelen, zoals bijvoorbeeld motorolie. De vraag naar complexe basisoliën wordt volgens de zegsman steeds groter en die naar de ''simpele'' varianten - die in Pernis worden gemaakt - steeds kleiner.