De Australische zwemlegende Ian Thorpe is met een infectie opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Sydney.

Dat heeft het management van de 31-jarige Thorpe dinsdag bevestigd tegenover de Australische zender Seven Network. Er wordt gevreesd dat hij zijn linkerarm nooit meer kan bewegen.

De infectie zou verband houden met een chirurgische ingreep die Thorpe eerder onderging in Zwitserland. De vijfvoudig olympisch kampioen kampte met een slepende schouderblessure.

Thorpe liet vorig jaar weten een vervolg van zijn loopbaan uit zijn hoofd te hebben gezet vanwege de pijnlijke schouder. 

De zwemmer had in 2011 zijn rentree gemaakt in de hoop zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Daar slaagde hij niet in.

Niet levensbedreigend

Volgens zijn manager is de kans zeer klein dat de voormalige rivaal van Pieter van den Hoogenband ooit nog terugkeert in het zwembad.

''Zijn toestand is ernstig maar niet levensbedreigend'', zei manager James Erskine tegen het Australische persbureau AAP.

''Hij heeft de afgelopen twee maanden twee of drie operaties ondergaan. Hij heeft pech. Hij is behoorlijk ziek, maar hij is onder behandeling.''

Erskine ontkent berichten dat Thorpe zijn arm zou kunnen verliezen. ''Maar ik ga er wel vanuit dat hij nooit meer aan wedstrijden zal kunnen meedoen.''

Kliniek

De afgelopen maanden kwam Thorpe vooral in het nieuws vanwege privéproblemen. Zo werd hij in februari opgenomen in een kliniek nadat hij onder invloed van antidepressiva en pijnstillers een busje probeerde open te breken. De verwarde Thorpe dacht dat een vriend van hem in de bus zat.

In zijn autobiografie, die vorig jaar uitkwam, maakte Thorpe bekend al een groot deel van zijn leven te kampen met een terugkerende depressie en een alcoholverslaving.​

Thorpe won in 2000 als 17-jarige drie keer goud op de Olympische Spelen in Sydney. Vier jaar later in Athene voegde hij daar nog twee keer goud aan toe.