De eerste Nederlandse pensioeninstelling voor zelfstandigen BrightNL start donderdag een crowdfundingcampagne via Symbid.

Al vanaf half februari kunnen familie, vrienden en bekenden  investeren in BrightNL, vanaf donderdag wordt de campagne opengesteld voor iedereen. De oprichters hopen binnen negentig dagen drie ton binnen te halen.

De nieuwkomer op de Nederlandse pensioenmarkt richt zich op zzp’ers, freelancers, zelfstandig ondernemers, DGA’s en werknemers voor wie de werkgever niets heeft geregeld op het gebied van pensioen.

BrightNL biedt pensioenopbouw zonder gekoppelde verzekeringen. Deelnemers bepalen zelf hoeveel ze inleggen en wanneer ze hun pensioen willenlaten ingaan. Daarnaast kiezen ze zelf de instantie die het pensioen gaat uitkeren.

Belegd

De inleg van deelnemers wordt belegd in het Bright LifeCycle Fonds, dat een neutraal risicoprofiel heeft. Het risico wordt afgebouwd tegen de tijd dat de pensioendatum nadert.

Deelnemers worden automatisch aandeelhouders van BrightNL, waardoor ze medezeggenschap hebben. Ook delen ze mee in de eventuele winst die gemaakt wordt.

De instelling rekent een standaardbedrag van 210 euro per jaar voor haar dienstverlening. Daarnaast moeten de beleggingskosten tegen kostprijs betaald worden.

Belastingtips voor zzp'ers | Elf tips om aan klanten te komen