Vanwege de dood van drie werknemers in 2010 zijn maandag tegen afvalverwerker Reiling in Sterksel en machinebouwer Turbin uit Tilburg boetes geëist. 

Tegen Reiling werd 150.000 euro boete geëist, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk plus voorwaardelijke sluiting van een half jaar. Tegen Turbin werd 40.000 euro boete geëist.

De drie werknemers (43, 43 en 52 jaar) van Reiling raakten bedwelmd in de container van een illegale waterzuiveringsinstallatie.

De mannen overleefden het ongeval niet en de twee betrokken bedrijven zijn schuldig, zei officier van justitie Marieke Schenk maandag.

Geen vergunning

Reiling liet de waterzuivering ruim een half jaar eerder bouwen door Turbin om compostwater te zuiveren. Maar het bedrijf in Sterksel had geen vergunning voor de experimentele installatie.

''Veiligheid speelde geen enkele rol. Er was nooit aandacht voor de gevaren", aldus de aanklager.

Tijdens een controle kort voor zijn dood noemde een van de overleden werknemers de installatie zelfs nog een 'amateuristische proefopstelling’. En enkele uren voor het tragische ongeval werd Reiling nog gewaarschuwd voor de fatale concentraties van het giftige gas waterstofsulfide in de slecht geventileerde loods met de waterzuiveringsinstallatie. De Arbeidsinspectie eiste net te laat dat het bedrijf werd stilgelegd.

Klimmen

Directeur Eugene Pije van Turbin vertelde de rechter in Den Bosch maandag dat hij zag hoe een van de werknemers met zijn bewusteloze collega op de schouder uit de waterzuivering probeerde te klimmen. Het mislukte. De derde werknemer raakte vermoedelijk bedwelmd toen hij het tweetal wilde gaan redden.

Reiling voelt zich moreel verantwoordelijk voor het drama maar niet schuldig. De werknemers hadden niks te zoeken in de container, aldus advocaat Henk van Dijk. ''Reiling neemt veiligheid serieus. Er is geen bedrijf dat zoveel wordt gecontroleerd", zei hij.