Premier Mark Rutte heeft vrijdag in Sotsji gesproken met de Russische president Vladimir Poetin. Daarbij kwamen onder meer de homorechten in Rusland aan bod.

Rutte is in Sotsji als onderdeel van de Nederlandse delegatie die de Olympische Spelen bezoekt. De openingsceremonie van de Winterspelen begint vrijdag iets na 17.00 uur (Nederlandse tijd).

"Zorgen Nederlandse regering en bevolking overgebracht over mensenrechten en specifiek rechten van LHTB’ers in Rusland", zo twitterde het officiële account van de minister-president. 

Ook heeft hij de Russische president gemeld dat Nederland "grote bezwaren" heeft tegen het verbod op het bevorderen van 'niet traditionele seksuele relaties' bij minderjarigen".

Over de inhoud van het gesprek werden geen uitlatingen gedaan. Zaterdag geeft Rutte vermoedelijk een persconferentie. 

Putin spreekt vrijdag in de presidentiële residentie in Sotsji met diverse wereldleiders die de Spelen bezoeken. Voorafgaand aan het gesprek met Rutte bracht de Turkse premier Erdogan een bezoek aan de Russische president. Ook IOC-lid Camiel Eurlings sprak met Poetin.

Kritiek

Naast Rutte zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima present in Sotsji. Minister Edith Schippers (Sport) komt later.

De zware delegatie heeft in Nederland tot een storm aan kritiek geleid. Onder meer homorechtenorganisatie COC had graag gezien dat Nederland geen officiële afvaardiging had gestuurd, als statement tegen de anti-homowetgeving in Rusland.

Rutte had voorafgaand aan zijn bezoek aan Sotsji aan de Tweede Kamer beloofd dat hij de mensenrechtenorganisatie in Rusland aan de kaak zou stellen.

Eurlings

Eurlings zei dat hij een 'ontspannen' gesprek heeft gehad met Poetin. "Ik heb hem zelf een signaal geven. Ik heb hem gezegd president Poetin: ik hoop dat deze Spelen niet alleen qua sportief succes heel goed worden, maar vooral ook een toonbeeld zijn van vrijheid en tolerantie." 

"Ik hoop dat het u lukt daar de wereld echt mee te verrassen. Hij zei: ik doe daar mijn uiterste best voor. We gaan het zien de komende weken", zei Eurlings tegen de Limburgse zender L1.