Sjinkie Knegt stelt ruim een week voor het begin van de Winterspelen geleerd te hebben van het 'middelvinger-incident' bij de EK shorttrack in Dresden. "De volgende keer houd ik me even tien minuten in en dan maken we korte metten met de kleedkamer."

Knegt werd anderhalve week geleden even wereldnieuws toen hij bij de EK in Dresden met twee middelvingers over de streep kwam en een trappende beweging maakte in de richting van zijn Russische concurrent Viktor Ahn.

"Dat was gewoon veel opgebouwde frustratie van het hele weekeinde dat eruit kwam, dat kan niet. Ik heb er zeker van geleerd, laat dat duidelijk zijn. Hoe dat een volgende keer te voorkomen? Als ik niet elke keer onderuit word gereden gaat het al een stuk beter."

De Friese shorttracker zegt ook met bondscoach Jeroen Otter over het incident te hebben gesproken. "Ik heb met hem de afspraak gemaakt dat ik de volgende keer tot tien tel en dan korte metten maak met de kleedkamer."

Knegt zegt niet meer met het incident bezig te zijn. "Voor mij lag het die maandagavond al achter me. Ik denk dat de mensen om me heen er meer mee bezig zijn geweest dan ikzelf. Ik heb ook mijn excuses naar Ahn gemaakt. Ja, die heeft hij geaccepteerd."

Kung-fu Knegt

Knegt maakt zich niet druk over hoe men naar hem kijkt. "Ik heb ooit bij een NK woedend een deur ingetrapt. Toen kreeg ik de bijnaam 'Kung-fu Knegt'. Dat soort dingen leg ik naast me neer. Als ik me daar druk om ga maken wordt het natuurlijk helemaal niets meer met het schaatsen."

Toch is de zaak voor de shorttracker nog niet helemaal afgesloten. Vanuit de schaatsbond KNSB kan hij nog consequenties verwachten. "Maar daar heb ik nog niets van gehoord, ik weet hetzelfde als anderhalve week terug. Ik heb geen idee wat ik ervan moet verwachten."

"Of ik bang ben dat ze een afstand van me afnemen? Dat denk ik niet, ze hebben al bekendgemaakt wie wat zal rijden. Dat zal niet meer veranderen denk ik."

Knegt komt in Sotsji op alle individuele afstanden en de relay in actie.

Otter

Otter stelt dat de KNSB nog niet bezig is met een mogelijke sanctie voor Knegt; de schaatsbond wacht eerst op nieuws van de internationale schaatsunie ISU. "Ik verwacht niet dat dit al voor de Spelen zal komen."

De bondscoach voorspelt dat de zaak met een sisser zal aflopen. "Bij de ISU kijken namelijk juristen naar deze zaak. Die houden zich aan de wet. En daarin staat niets omschreven over dit soort incidenten."

Lees ook: Knegt en Kerstholt rijden alle afstanden in Sotsji

Lees ook: Overzicht: gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014