Nederlandse sporters en andere delegatieleiders dienen tijdens de Olympische Spelen in Sotsji extra waakzaam te zijn wegens de recente aanslagen in Rusland.

Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken desgevraagd weten aan NU.nl

Volgens het ministerie geldt de waarschuwing voor heel Rusland en betekent dit dat "veiligheidsrisico's aanwezig zijn", hoewel er "geen concrete aanwijzingen" zijn dat bezoekers hinder zullen ondervinden.

Afgelopen zondag uitte chef de mission Maurits Hendriks zijn twijfels over de veiligheidssituatie voor de sporters.

In de stad Volgograd, die 700 kilometer onder Sotsji ligt, kwamen onlangs bij twee aanslagen 34 mensen om het leven.

Geen uitzondering

"Helaas is dat wat we hebben gezien geen uitzondering in Rusland. Het verrast ons niet en het is zeer zorgelijk. De veiligheid is echt iets waar we op moeten letten", aldus Hendriks in een interview met NU.nl.

"Mijn werk is ervoor zorgen dat het daar allemaal klopt voor de sporters. We willen daar mooie resultaten neerzetten, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat iedereen gezond thuiskomt."

Contact

Een woordvoerder van het ministerie stelt verder dat er over de veiligheidssituatie intensief contact wordt onderhouden met NOC*NSF.

Volgens hem is er geen reden om de sporters thuis te laten, de actuele dreiging richt zich vooral op het zuiden van Rusland.

De Olympische Spelen beginnen op 7 februari.

Lees ook: Hendriks maakt zich zorgen over veiligheid in Sotsji