Sprinter Asafa Powell heeft anti-doping officials niet verteld van de meeste voedingssupplementen die hij nam omdat de producten nieuw waren en hij de namen niet kon onthouden.

Dat zei de voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter dinsdag tegen de disciplinaire commissie van het Jamaicaans antidopingagentschap.

De 31-jarige Jamaicaan testte in juni tijdens de nationale kampioenschappen positief op het stimulerende middel oxilofrine. Powell weet dat al eerder aan de supplementen, die hij naar eigen zeggen op aanraden van zijn conditietrainer is gaan nemen.

Hij krijgt de komende dagen de kans zijn positieve test te verklaren. Daarna hoort hij waarschijnlijk welke straf hij krijgt. Powel werd na zijn positieve test voorlopig geschorst en miste daardoor onder meer het WK atletiek van afgelopen zomer in Moskou.

Lijst

Volgens de regels moeten atleten bij een dopingtest op een lijst alle supplementen noteren die ze in de laatste zeven dagen hebben ingenomen. Op de vraag van de commissie of hij op de hoogte was van die regel, zei Powell: "Nu wel."

De Jamaicaan gaf aan dat hij negen supplementen had gekregen van zijn trainer, maar dat hij maar van drie de naam had onthouden en de andere zes dus niet had opgeschreven, waaronder degene waarin oxilofrine zat.

Net als Powell werden ook bij zijn landgenote en voormalig ploeggenote Sherone Simpson sporen gevonden van het stimulerende middel. Beide hebben dezelfde conditietrainer, Christopher Xuereb.

Uit tests is gebleken dat oxilofrine in een supplement genaamd Ephiphany D1 zat. Zowel Powell als Simpson stelt dat supplement van Xuereb te hebben gekregen. De trainer zegt de sprinters alleen van belangrijke vitaminen te hebben voorzien.