Maurits Hendriks maakt zich zorgen over de veiligheid op de Olympische Spelen in Sotsji. De chef de mission van de Nederlandse equipe heeft de recente aanslagen in Rusland met afgrijzen gevolgd.

"Helaas is dat wat we hebben gezien geen uitzondering in Rusland. Het verrast ons niet en is zeer zorgelijk", aldus Hendriks in een interview met NU.nl.

De technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF voelt zich verantwoordelijk voor de veiligheid van de ruim veertig sporters die zich tot nu toe hebben geplaatst voor het evenement dat op 7 februari begint.

"Mijn werk is ervoor zorgen dat het daar allemaal klopt voor de sporters. We willen daar mooie resultaten neerzetten, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat iedereen gezond thuiskomt."

De veiligheid in Sotsji is nog niet met de sporters besproken. "Nee, wij moeten ze geruststellen en zorgen dat ze zich veilig voelen. Dat is een constant punt van aandacht, al heb ik niet de illusie dat het allemaal koek en ei is daar als de Spelen afgelopen zijn."

Bekijk het interview:

Rusland werd vorige maand opgeschrikt door twee zelfmoordaanslagen in Volgograd. In de stad, die op ruim 700 kilometer van Sotsji ligt, vielen in totaal 34 doden.

De aanslagen zorgden er mede voor dat de beveiliging rond de Spelen flink is opgeschroefd. Dit weekend hebben de Russische autoriteiten nog vijf terreurverdachten opgepakt in de omgeving van Sotsji.

Wereldleiders

Hendriks betreurt de politieke ophef rond de Spelen. Minister-president Mark Rutte en koning Willem-Alexander hebben inmiddels besloten om wel af te reizen naar Sotsji, maar diverse politici uit andere landen weigeren de trip vanwege de antihomowetgeving in Rusland.

"Het is bijzonder om vast te stellen dat de Spelen politieke thema's op de agenda krijgen. Tegelijkertijd moeten we er alles aan doen om politiek en sport gescheiden te houden. In die zin betreur ik het enorm dat veel wereldleiders niet komen."

De 53-jarige Hendriks wil de politiek nog wel wat advies geven. "Ik heb wel het idee dat het soms wat opportuun is. Hoeveel mensen hebben zich na de Spelen van 2008 in Beijing nog druk gemaakt over de mensenrechtensituatie in China? Dat is wel iets dat we voor ogen moeten houden. Het houdt niet op."

Stilgezeten

De doelstelling van de Nederlandse ploeg in Sotsji is de prestatie van vier jaar geleden in Vancouver overtreffen. Dat betekent minimaal negen medailles bij de slotceremonie op 23 februari. Het lijkt gezien het hoge niveau van het olympisch kwalificatietoernooi van de schaatsers een voorzichtige prognose.

"Ik vind het niet raar dat veel mensen dat denken gezien het aantal records dat er dit seizoen al is gereden. Maar de geschiedenis heeft aangetoond dat de Spelen iets heel eigens zijn. Daar zien we vaak dat andere landen ook niet hebben stilgezeten."

Hendriks is tevreden dat hij zich in Sotsji qua medailles niet blind hoeft te staren op het schaatsen. "De schaatsers zijn de kern van de ploeg, maar het is mooi om vast te stellen dat ook shorttrack de afgelopen seizoenen een aantal keer podium heeft gehaald. Ook in het snowboarden doen we op alle onderdelen mee."

Het zou voldoende moeten zijn voor de meest succesvolle Winterspelen ooit voor Nederland. "Dat is wel waarvoor we het allemaal doen. Het zou mooi zijn als dat lukt."

Lees ook: Hoe ziet het programma van de Spelen in Sotsji eruit?

​Lees ook: Deze sporters hebben zich geplaatst voor Sotsji