De Nederlandse hockeyers hebben zich zaterdag in New Delhi goed hersteld van de ontnuchterende nederlaag in de openingswedstrijd tegen Argentinië (2-5). 

De ploeg van bondscoach Paul van Ass versloeg Australië in de tweede groepswedstrijd van de finaleronde van de Hockey World League (HWL) met 1-0. Billy Bakker maakte kort na de rust het doelpunt.

Voor Oranje was het de eerste zege op de wereldkampioen bij een groot titeltoernooi in bijna tien jaar.

Van Ass reageerde na de zware nederlaag tegen Argentinië opmerkelijk luchtig. Volgens de baas van Oranje was de pijnlijk valse start niet meer dan een incident. Hij roemde vooral het tactisch sterke spel van de Zuid-Amerikaanse formatie, die de snelheid goed uit de Nederlandse aanvalsopbouw wist te halen.

Nederland speelde tegen Australië, verzwakt door de absentie van Jamie Dwyer, Rob Hammond (beiden rust) en strafcornerspecialist Chris Ciriello (gebleseerd), beter dan in de mislukte openingswedstrijd. 

Oranje maakte een redelijk geconcentreerde en scherpe indruk. Vooral in de beginfase domineerde Nederland, met Jeroen Hertzberger en Bakker als gevaarlijkste aanvallers.

Bakker

Na het openingsoffensief van Oranje kreeg Australië meer vat op het spel. De wereldkampioen dwong tot aan de rust vijf strafcorners af, mede dankzij slordig verdedigen van Sander de Wijn. Door het hobbelige veld en door het ontbreken van Ciriello leverden de serie hoekslagen geen treffer op. Vlak voor de pauze keerde doelman Jaap Stockmann een inzet van Glenn Turner fraai.

Met een technisch hoogstandje, op aangeven van De Wijn, opende Bakker kort na de rust de score voor Nederland (1-0). Seve van Ass, Jan Willem Buissant, Hertzberger en Constantijn Jonker verzuimden nadien voor 2-0 te zorgen. 

Met tien man, door een gele kaart voor aanvoerder Robert van der Horst, bleef Oranje in de laatste vijf minuten moeizaam overeind. Stockmann stelde met twee knappe reddingen op late strafcorners de benauwde zege veilig.

België

In groep B gaat het verrassende Argentinië, dat zaterdag ook België met 3-2 inrekende, met zes punten aan de leiding. Nederland en Australië staan op drie punten.

Oranje sluit de groepsfase maandag af met de wedstrijd tegen het nog puntloze België, de ploeg van bondscoach Marc Lammers. Alle acht ploegen in India zijn bij voorbaat al zeker van de kwartfinales.

Lees ook: Van Ass tevreden met veerkracht hockeyers