De toestand van schansspringer Thomas Morgenstern blijft stabiel. Dat heeft de Oostenrijkse skifederatie zaterdag bekendgemaakt.

De drievoudig olympisch kampioen viel vrijdag tijdens een training en liep verwondingen aan zijn hoofd en een gekneusde long op. 

Morgenstern kende een rustige nacht en een medische test op zaterdagochtend leverde een positief beeld op. De 27-jarige Oostenrijker blijft nog wel zeker tot maandag op de intensive care omdat er bij hoofdletsel een plotselinge verslechtering mogelijk blijft. Of zijn deelname aan de Winterspelen in gevaar is, is nog niet duidelijk. 

De artsen omschreven zijn toestand vrijdag als kritiek, omdat er na dit soort ongevallen een plotselinge verslechtering kan optreden. "Er bestaat altijd gevaar van een hersenbloeding'', lichtte afdelingshoofd Wolfgang Voelckel toe.

Morgenstern verloor tijdens een sprong zijn balans en landde op zijn hoofd en rug. Volgens ooggetuigen verloor de Oostenrijker tijdelijk het bewustzijn, maar kon hij al vrij snel weer praten.

Dat gaf fysiotherapeut Herbert Leitner, die als een van de eerste ter plaatse was, hoop. "Hij was aanspreekbaar en kon zijn armen en benen bewegen. Dat is heel belangrijk. Hij wilde ook in het kort weten wat er was gebeurd.''

Half december crashte Morgenstern ook al, tijdens een wereldbekerwedstrijd in Titisee-Neustadt. Morgenstern geldt als een van de favorieten voor olympisch goud. Hij sloot maandag het prestigieuze Vierschansentoernooi als derde af.