Premier Mark Rutte, minister Edith Schippers (Sport) en koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan in februari naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji.

Dat maakte de premier vrijdag bekend na de wekelijkse ministerraad.

''Wij zien niets in een boycot. We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en we zullen dat blijven doen'', aldus Rutte.

Hij wees er op dat Willem-Alexander erelid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Boycot

Nederland wijkt daarmee duidelijk af van landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Die landen besloten de Spelen te boycotten en hun staatshoofd of regeringsleider niet te sturen.

In de Kamer wilde bijvoorbeeld de SP dat Nederland de Spelen zou boycotten. De VVD wilde juist dat zowel Rutte als koning Willem-Alexander gaat.

Rutte zei dat hij in eerste instantie gaat om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat hij waar mogelijk ook politieke gesprekken zal voeren.

Delegatie

Schippers zei begin deze maand bij de presentatie van de Nederlandse ploeg van NOC*NSF, al dat ze het kabinet zou laten beslissen of ze naar Sotsji zou afreizen. "Ik ben er zelf wel over uit, maar het kabinet moet daar eerst een besluit over nemen", aldus de minister toen.

Nederland gaat met de grootste delegatie ooit naar de Winterspelen. "Het is ook heel breed. We hebben heel veel bergsporten waar we als Nederlanders wonderbaarlijk genoeg heel goed in zijn."

Teleurgesteld

Belangenvereniging COC Nederland laat bij monde van voorzitter Tanja Ineke weten verbijsterd te zijn. "We zijn diep, diep teleurgesteld in het besluit", aldus Ineke.

"Het kabinet laat Russische LHBT's (lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen)  hier mee in de kou staan. Er is verzocht om een duidelijk signaal af te geven door niet de hoogste gezagdragers te sturen. Nu gaan nota bene de koning, de premier én de minister van Sport." Volgens Ineke zou de Tweede Kamer moeten ingrijpen.

"Normaal loopt Nederland voorop als het om homorechten gaat, maar nu sluiten we achteraan. Ver achter bijvoorbeeld Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk, niet de minste landen."