De Nederlandse hockeyers zijn vrijdag zwak begonnen aan de finaleronde van de Hockey World League (HWL) in New Delhi. 

Oranje ging op pijnlijke wijze met 5-2 onderuit tegen Argentinië, de nummer elf van de wereldranglijst.

De ploeg van bondscoach Paul van Ass toonde vooral in verdedigend opzicht grote tekortkomingen. Aanvallend dwong Nederland, derde op de wereldranglijst, veel te weinig af.

Argentinië daarentegen bewees onder leiding van bondscoach Carlos Retegui, die de vrouwenploeg in 2010 naar de wereldtitel leidde, opvallend veel kracht en kwaliteit.

Nederland speelt zaterdag in de tweede groepswedstrijd tegen Australië, dat vrijdag België met 3-2 versloeg. Alle acht deelnemende landen zijn al zeker van een plaats in de kwartfinales van het eindtoernooi in de eerste editie van de HWL.

Nederland keek al na amper twee minuten tegen een achterstand aan. Rogier Hofman gaf een strafcorner weg, die door de 21-jarige specialist Gonzalo Peillat met een gelukje in een doelpunt werd omgezet. Doelman Jaap Stockmann zag de bal door zijn benen het doel in rollen, 0-1.

Strafcorner

Oranje kwam binnen drie minuten op gelijke hoogte. Uit de eerste strafcorner, afgedwongen door Hofman, kwam Mink van der Weerden meteen tot scoren (1-1). Met een schitterende tip-in bracht Facundo Callioni in de achtste minuut Argentinië opnieuw op voorsprong (1-2). Bij die treffer ging Sander Baart in de fout.

Nederland bleef na de doelpuntrijke beginfase defensief kwetsbaar. De Argentijnse aanvallers kregen in de cirkel te veel tijd en ruimte om doelgerichte acties te maken. Met dank aan Stockmann bleef Oranje een grotere achterstand bespaard.

Na de rust kon Nederland het technische surplus opnieuw niet uitbuiten. Argentinië bleef zonder veel problemen overeind, al viel in de 56e minuut wel de gelijkmaker. Seve van Ass, terug na zijn ernstig kaak- en gebitletsel, rondde een counter fraai af met zijn backhand (2-2).

Pedro Ibarra (strafcorner, gemist door lijnverdediger Marcel Balkestein), Guido Barreiros en Juan Ignacio Gilardi straften nadien het roekeloze spel in de Nederlandse defensie hard af (2-5).

Van Ass

Van Ass reageerde nuchter op de verliesbeurt. "Of dit een zware klap is? Ach, we hebben zo vaak de eerste wedstrijd van een groot toernooi gewonnen en aan het einde juist verloren. Laten we het maar eens omdraaien", liet hij weten aan de NOS.

De keuzeheer roemde na de mislukte openingswedstrijd het spel van Argentinië. "Ik vond ze erg goed spelen, vrijuit ook. Wij daarentegen begonnen wat verkrampt. Door een verdedigingsfout kwamen we snel op 0-1. Daarna liepen we achter de feiten aan. Wij speelden met de handrem erop.''