Joost Luiten heeft een sterke openingsronde afgewerkt op de Volvo Golf Champions in Durban. 

De 28-jarige Bleiswijker ging rond in zeventig slagen, goed voor de gedeelde vijfde plaats. De Franse golfer Raphaël Jacquelin gaat aan kop met 67, gevolgd door de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen (68). De Noord-Ier Darren Clarke en Victor Dubuisson delen de derde plaats met 69.

Luiten noteerde op zijn scorekaart vijf birdies. De beste Nederlandse golfer, die zich afgelopen jaar naar de top vijftig van de wereldranglijst werkte, had ook drie bogeys nodig. 

''Het waren erg lastige omstandigheden door de harde wind die op veel holes dwars over de baan stond'', zei Luiten. ''Ik had echt even een paar holes nodig om er in te komen. Mijn spel moet natuurlijk nog wel wat scherper worden, maar met mijn score voor de eerste ronde van het jaar ben ik best tevreden.''

Aan de Volvo Golf Champions op de banen van de Durban Country Club mogen de golfers meedoen die afgelopen jaar een toernooi op de Europese Tour hebben gewonnen. 

Ook de spelers die in hun carrière minimaal tien toernooien hebben gewonnen, mogen afslaan in de Zuid-Afrikaanse stad. Donderdag verschenen 36 golfers op de baan, onder wie dus Luiten die in 2013 het KLM Open op zijn naam schreef. 

Hij mag als lid van de mondiale top 50 dit jaar veel grote toernooien spelen. Luiten hoopt voor volgende week op een uitnodiging voor de lucratieve Northern Trust Open in Pacific Palisades.