Michael van Gerwen heeft zondagavond met de nodige moeite de halve finales bereikt van het WK darts in Londen.

De 24-jarige Brabander versloeg zijn veerkrachtige tegenstander Mark Webster uit Wales in Alexandra Palace met 5-3, na een voorsprong van 4-1.

Van Gerwen, de nummer twee van de wereld, gooit maandagavond in de halve eindstrijd tegen de Engelsman Adrian Lewis. De tweevoudig wereldkampioen was met 5-1 te sterk voor zijn landgenoot James Wade.

Vooraf was de onderlinge strijd tussen Van Gerwen en Webster nog keurig in evenwicht (6-6). Ook met het aantal topscores van 180 punten gaven beide darters elkaar in de voorgaande drie WK-partijen in 'Ally Pally' niets toe (beiden 21 keer).

Favoriet

Van Gerwen begon niettemin als favoriet en die rol maakte hij vanaf de eerste minuut waar. 'Mighty Mike' sloot met scores van 121, 124 en 139 punten de eerste set in hoog tempo af. Ook daarna bleef Van Gerwen oppermachtig. Webster schudde meer dan eens meewarig zijn hoofd. Hij leek er al snel helemaal niet meer in te geloven.

Pas in de vierde set kwam Webster een beetje los. Met 3-1 in legs dook hij opgelucht de catabomben in voor een korte pauze. Van Gerwen kon om de eerste tegenslag in het duel (3-1) nog wel lachen. Met 144 gooide hij de vijfde set weer ouderwets zelfverzekerd uit (3-0 in legs, goed voor 4-1).

Daarna verslapte Van Gerwen echter, waardoor de koele Webster kon terugkomen in de wedstrijd (4-3). In de achtste set (3-1) herstelde de Brabander zich echter tijdig: 5-3.

Boos

Van Gerwen was ontevreden over zijn eigen spel. "Ik weet niet wat ik aan het doen was'', mopperde hij. "Hier ben ik niet blij mee. Ik ben zelfs boos op mezelf. Laat ik eerst maar eens een nachtje goed slapen. Want het moet echt beter als ik hier wereldkampioen wil worden.''

"Ik verloor na de vijfde set mijn focus en mijn concentratie'', ging hij verder. "Ik voelde me iets te zelfverzekerd. Zoiets doe je niet bewust, maar het moet er wel uit. Want concentratie is heel belangrijk in mijn spel. Gelukkig kon ik in de achtste set mezelf enigszins herpakken.''