Edwin van Calker gaat ervan uit dat hij zich 'gewoon' voor de Spelen in Sotsji zal plaatsen. De bobsleeër slaagde er bij zijn eerste twee pogingen nog niet in een olympisch startbewijs veilig te stellen.

Met de viermansbob kwam hij beide keren slechts vijf honderdsten van een seconde tekort.

De tweemansbob is een ander verhaal, daar vervult hij een rol in de achterhoede. Toch maakt de 34-jarige bobsleeër zich weinig zorgen.

"Het mag duidelijk zijn dat het met de tweemansbob niet naar tevredenheid gaat", laat Van Calker vanuit de Verenigde Staten weten aan NUsport. "Verre van dat zelfs. Maar eigenlijk vind ik dat het in brede zin toch de goede kant op gaat. Vooral in de viermansbob zit ontzettend veel potentie. Daar put ik veel vertrouwen uit."

Van Calker bereidt zich met zijn ploeg deze week voor op de wereldbekerwedstrijd in Lake Placid. Daar liggen voor de tweemansbob twee kansen op kwalificatie (een plek in de top tien is noodzakelijk) en voor de viermansbob één kans (top acht).

Blessureleed

"De viermansbob gaat gewoon ontzettend goed momenteel. Ja, de kwalificatie is er nog niet, maar we werden twee keer tiende op 0,05 seconde en staan negende in het klassement. Het hele veld zit enorm dicht op elkaar en wij staan daar goed tussen. En dat terwijl onze twee sterkste mannen met blessureleed kampen."

De piloot doelt op zijn twee voornaamste remmers Sybren Jansma, die herstellende is van een blessure, en Bror van der Zijde, die bij de eerste World Cup in Calgary geblesseerd raakte aan zijn linkerbovenbeen.

Komend weekeinde zal Jansma daarom wederom plaatsnemen in de tweemansbob. Later in de week wordt besloten of Van der Zijde wel in de viermansbob van start kan gaan.

"Sybren en Bror zijn onze sterkste lopers en omdat zij allebei nog geen honderd procent zijn, zijn wij als team nog niet exceptioneel goed. Maar in een olympisch jaar moet je dat nu eenmaal wel zijn." 

Volgens Van Calker was de start bij de eerste wedstrijden nog niet optimaal en werden er in de afdalingen te veel fouten gemaakt. "Die moeten eruit. We moeten ons focussen op wat er moet gebeuren en op wat wij goed kunnen: hard starten en sterk finishen. Dan komt de kwalificatie vanzelf."

Voordeel

Dat de Nederlandse viermansbob sterk finisht bleek in de eerste wedstrijden. De slee was onder aan de baan steevast één van de vier snelsten. Op de relatief korte baan van Park City leverde dat net niet genoeg tijdwinst op om de ondermaatse start te corrigeren.

De baan van komend weekeinde in Lake Placid is echter aanmerkelijk langer. "Ik denk inderdaad dat dat op dit moment voor ons van belang kan zijn", beaamt Van Calker. "Als je bij de start niet top bent dan werkt een wat langere baan in je voordeel."

De afgelopen seizoenen behaalde de Nederlandse slee ook een aantal van zijn beste resultaten op de baan in het noordoosten van de VS. Bij de wereldkampioenschappen in 2012 werd het podium op een haar na gemist (vierde), vorig jaar werd de olympische nominatie in Lake Placid behaald. "De baan staat dan ook in mijn top drie", lacht Van Calker.

Toch gaat hij niet zover als technisch directeur Wopke de Vegt, die afgelopen weekeinde tegen NUsport stelde dat het voor het Nederlandse team in Lake Placid eigenlijk wel moet gaan gebeuren omdat in het tweede deel van het seizoen, in Europa, de concurrentie groter zal zijn. Meer ploegen komen dan in actie op wat voor hen de thuisbaan is.

"Ik begrijp wat hij daarmee bedoelt en ik kan me daar ook wel deels in vinden. Maar dat verhaal kan je ook omdraaien. Hier in Calgary en Park City, de olympische baan van Salt Lake City, domineerden de Amerikaanse en Canadese teams, die zullen in Europa weer wat minder zijn.''

"Ik denk dat wij al met al in Winterberg, op onze thuisbaan, nog net iets meer in het voordeel zullen zijn dan komend weekeinde. Maar Lake Placid is zeker een fijne baan en met de tweemansbob hebben we er zelfs een dubbele kans."

Geen druk

Ondanks de tegenvallende resultaten in dat nummer - bij de World Cup in Park City was de eerste omloop zelfs dermate slecht dat er in de tweede niet meer gestart mocht worden - blijft Van Calker optimistisch over de kwalificatiekansen in de tweemans. "Ik heb goede hoop dat we ook daar snelle stappen naar voren zullen maken. De tweemansbob is toch altijd iets meer puzzelen. Die slee is iets gevoeliger dan de viermansbob."

Elk wereldbekerweekeinde zorgt er echter wel voor dat de kwalificatiedeadline steeds dichterbij komt. Na Lake Placid kan een startbewijs alleen nog worden afgedwongen in de drie Europese World Cups in Winterberg, St. Moritz en Igls. Van toenemende druk stelt Van Calker vooralsnog geen last te hebben.

"Daar ben ik niet zo geforceerd mee bezig. Zoals ik al zei: als we doen waar we goed in zijn dan komt de kwalificatie vanzelf. En dat we hem intussen twee keer misliepen op 0,05 seconde is nu eenmaal de realiteit van onze sport. Daar kan je je wel ontzettend druk om maken, maar daar schiet je niets mee op."

Lees ook: Overzicht: Gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014