Ondernemers die duurzaam ondernemen verdienen in potentie meer dan zij die dit niet doen. Dat stelt de topman van bouwgigant Heijmans, Bert van der Els. "De politiek helpt niet echt."

Dit is het zeventiende interview in de serie MVO Leiderschap, een initiatief van Ruben Koerhuis (techniek) en Petra Pronk (interview)

"Als je als ondernemer op dit moment duurzaam kunt ondernemen, dan durf ik de stelling wel aan dat je meer kunt verdienen dan in het alternatieve geval", zegt Van der Els in de interviewreeks MVO Leiderschap.

Het beursbedrijf boekte de afgelopen jaren al "veel vooruitgang" op mvo-gebied, onder meer door het invoeren van duurzaam hout. Ook werd Van der Els lid van De Groene Zaak, een werkgeversvereniging voor bedrijven uit de "groene" economie.

Dat beleid levert bij een klant als Prorail korting op, geeft Van der Els aan. Het spoorbedrijf geeft een virtuele korting aan opdrachtnemers op basis van hun duurzaamheidsbeleid.

Van de politiek heeft Van der Els op dit moment geen last, "maar ze helpen ook niet echt". De politiek zou volgens hem aanjager moeten zijn van vernieuwingen in de maatschappij, maar schiet daarin momenteel tekort.

"Ik vind dat de politiek op dit moment te weinig uitgesproken is over de koers van ons land.  Het zou helpen als er meer duidelijkheid is, als er meer zekerheid is.

"Zeker als bouwers merken we dit heel sterk. We zien dat natuurlijk op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, en op het gebied van duurzaamheid. Dat de politiek onvoldoende duidelijk formuleert wat de spelregels zullen zijn voor de komende jaren."

Bert van der Els geeft het interviewstokje door aan Alexander Collot d'Escury, topman van tapijtenfabrikant Desso

Bekijk de hele serie