Het plan van minister Stef Blok (Rijksdienst) om een eigen schoonmaakbedrijf te beginnen voor het Rijk heeft hem boze reacties opgeleverd vanuit de schoonmaakbranche.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Volgens de schoonmaakbedrijven, verenigd in de brancheorganisatie OSB, zal de overheid door de plannen van Blok veel duurder uit zijn dan wanneer het werk gewoon wordt uitbesteed aan reguliere schoonmaakbedrijven.

Het plan van minister Blok behelst de indienstneming van 4.500 schoonmakers bij het Rijk, zodra het contract van hun bedrijf met de overheid afloopt. Zo wil hij van flexwerkers vaste werknemers maken - in dit geval ambtenaren - geheel naar de geest van het recent gesloten sociaal akkoord.

Maar volgens de OSB lopen de kosten van de overheid hierdoor enorm op. De uitgaven voor het schoonmaken van ministeries en andere rijksgebouwen, nu zo'n 64 miljoen euro per jaar, zouden met meer dan dertig procent stijgen.

Vaste baan

Volgens een woordvoerder is minister Blok bereid die prijs te betalen, omdat mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt er kans door krijgen op een vaste baan. In het verleden werd de overheid juist verweten het schoonmaakwerk altijd voor de laagste prijs en tegen kortlopende contracten uit te besteden. Dat werkte niet bevorderlijk voor de positie van de schoonmakers op de arbeidsmarkt.