Het nieuwe IOC-lid Camiel Eurlings ziet het als een van zijn eerste taken in het Internationaal Olympisch Comité om de wankele positie van het hockey te versterken.

''Hockey hoort op de Spelen thuis'', liet de voormalige minister woensdag weten in het AD.

Eurlings gaf aan dat hij de afgelopen dagen tijdens het IOC-congres in Buenos Aires al gesproken had met de voorzitter van de internationale hockeyfederatie, de Spanjaard Leandro Negre.

''Het is één keer kielekiele geweest voor het hockey'', doelde Eurlings op een eerdere stemming binnen het IOC over het olympische sportprogramma.

''Dat mag niet meer gebeuren. Ik heb zelf tien jaar gehockeyd, niet op hoog niveau, maar ik liep links of rechts op de vleugel.''

Bolhuis

Volgens Eurlings is zijn verstandhouding met oud-hockeyer André Bolhuis, de huidige voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, 'hartstikke' goed. Bolhuis wilde zelf ook graag koning Willem-Alexander opvolgen als IOC-lid, maar de voormalige minister kreeg de voorkeur.

"We gaan open en respectvol met elkaar om'', verzekerde Eurlings. "Ik zou de eerste zijn geweest die André had gesteund als hij in het profiel had gepast. Ik ga ook in het NOC*NSF-bestuur zitten. Ik wil er tevens oud-sporters bij betrekken en ben blij met de steun van mensen als Richard Krajicek en Pieter van den Hoogenband.''