De Olympische Spelen van 2020 worden gehouden in Tokio. Dat is zaterdagavond op het IOC-congres in Buenos Aires bekendgemaakt.

De hoofdstad van Japan kreeg de voorkeur boven Istanbul en Madrid. De Spaanse hoofdstad was al na de eerste stemronde afgevallen.

Tokio kreeg al de meeste stemmen tijdens de eerste ronde, maar de Japanse stad wist nog niet de noodzakelijke meerderheid van de 94 stemgerechtigde IOC-leden achter zich te krijgen.

Aangezien Madrid en Istanbul precies evenveel stemmen gekregen, was een 'tiebreaker' nodig. Daarin kreeg Istanbul 49 stemmen, tegen 45 voor Madrid. De Spaanse stad lag daarmee uit de race.

Tokio organiseerde de Zomerspelen in 1964 al, Istanbul hoopte het eerste door een moslimmeerderheid bewoonde land te worden dat het sportevenement mag organiseren.

Tokio had het sportevenement ook in 1940 mogen huisvesten, maar de Spelen gingen toen niet door vanwege de Tweede Wereldoorlog. Toen IOC-voorzitter Jacques Rogge zaterdagavond kort na 22 uur Nederlandse tijd de enveloppe had opengemaakt met daarin de naam van Tokio, braken de Japanners in de zaal in Buenos Aires in huilen uit. De Japanse stad gold vooraf bij de bookmakers al als lichte favoriet.

Premier Abe

Tokio heeft de IOC-leden overtuigd met veiligheid en financiële en politieke stabiliteit als grootste pluspunten. Premier Shinzo Abe was speciaal naar Buenos Aires gekomen om het IOC er van te overtuigen dat zijn land de in 2011 ontstane nucleaire ramp in de kerncentrale van Fukushima onder controle heeft.

De afgelopen dagen kwam naar buiten dat er nog steeds radioactief water wegvloeit uit de Japanse centrale. Abe kondigde drastische maatregelen aan om dat te stoppen. ''Eindelijk komen de Spelen naar Japan'', jubelde de premier nadat Tokio uit de enveloppe van Rogge was gekomen.

Voor 2020 belooft Tokio compacte Spelen, met 85 procent van alle evenementen in een straal van acht kilometer rondom het olympisch dorp. De Japanse hoofdstad heeft al vijftien wedstrijdlocaties voorhanden, elf worden nieuw gebouwd waaronder het futuristische Olympisch Stadion waar 80.000 toeschouwers in kunnen. Die moet verrijzen op de plek waar in 1964 ook het Olympisch Stadion stond.

Madrid grijpt voor de derde keer op rij naast de organisatie van de Zomerspelen. Voor 2012 kreeg Londen de voorkeur, in 2016 vindt het sportevenement in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro plaats. Istanbul deed al voor de vijfde keer een poging de Spelen binnen te halen, maar opnieuw zonder succes.

Nagano

Japan had in 1998 voor het laatst een Olympiade. Toen waren de Winterspelen in Nagano. De laatste Zomerspelen in Azië waren die in Beijing in 2008.