Dafne Schippers heeft de eerste dag van de zevenkamp bij de WK atletiek in Moskou op indrukwekkende wijze afgesloten.

De Utrechtse atlete won met overmacht de 200 meter in 22,84 seconden.

Schippers klom door haar zege op het vierde onderdeel in de tussenstand van de negende naar de tweede plaats met 3837 punten. Alleen de Oekraïense Ganna Melnitsjenko heeft meer punten verzameld: 3912.

Nadine Broersen scherpte haar persoonlijk record op de 200 weliswaar aan tot 25,01, maar de Dongense leverde toch wat in en zakte in de tussenstand van de twaalfde naar de veertiende plaats met 3600 punten.

Schippers begon de dag al met een knappe prestatie op de 100 meter horden, waar ze derde werd in 13,30. Met die tijd bleef ze drie honderdste van een seconde boven haar persoonlijke toptijd.

Ook bij het hoogspringen toonde de Nederlandse haar vorm door over 1,77 meter te komen. Ook met die prestatie bleef ze niet ver verwijderd van haar persoonlijk record, dat op 1,80 meter staat.

Bij het kogelstoten stelde Schippers enigszins teleur met een worp van 12,91 meter, maar dat maakte ze op de 200 meter meer dan goed.

Broersen

Voor Broersen begon haar wedstrijd dramatisch met een valpartij op de 100 meter horden. Daarmee was meteen haar kans op een medaille verkeken.

Ze herstelde zich knap met de tweede plaats bij hoogspringen (1,89) en deed het bij het kogelstoten naar behoren (13,46), om vervolgens dus haar persoonlijke record te verbeteren op de 200 meter.

De laatste drie onderdelen van de zevenkamp, het verspringen, het speerwerpen en de 800 meter, staan dinsdag op het programma.

Olympisch kampioene Jessica Ennis doet wegens een blessure niet mee aan de WK.