De Japanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar minder hard gegroeid dan verwacht.

Dat blijkt uit cijfers die de Japanse regering maandag bekend heeft gemaakt.

De economie is tussen april en juni met 0,6 procent gegroeid, wat de groei op jaarbasis op 2,6 procent brengt. Analisten gingen ervan uit dat het tweede kwartaal een groei van 0,9 procent zou opleveren, en van 3,6 procent op jaarbasis. Na het eerste kwartaal bedroeg de groei op jaarbasis nog 4,1 procent.

De industriële productie in Japan is in juni met 3,1 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand, en met 4,6 procent ten opzichte van juni 2012. Dat blijkt uit definitieve cijfers, die iets in positieve zin zijn bijgesteld vergeleken met een eerste raming.

Bedrijven

De winst van grote Japanse bedrijven heeft de verwachtingen van analisten juist overtroffen, zo meldde financieel persbureau Bloomberg zondag op basis van eigen onderzoek.

Nu vrijwel alle 225 bedrijven in de Japanse hoofdgraadmeter Nikkei kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, blijkt dat de winst met 103 procent is gestegen en 16 procent hoger is uitgekomen dan de gemiddelde verwachting, het hoogste niveau in 2 jaar.

Bedrijven die beter presteerden dan verwacht, zijn onder meer autobouwer Toyota, elektronicaconcern Sony, cosmeticamerk Shiseido en staalfabrikant Kobe Steel.

Japanse bedrijven profiteren van de steunmaatregelen van de Japanse premier Shinzo Abe en van de zwakke yen, die goed is voor de export. Dankzij de gestegen winsten kunnen Japanse bedrijven weer meer investeringen doen en daarmee de Japanse economie stimuleren.