Een meerderheid van de Nederlanders vindt niet dat de Nederlandse Olympiërs volgend jaar de Winterspelen in Sotsji moeten boycotten.

Dat blijkt uit onderzoek van Peil.nl, het onderzoeksbureau van Maurice de Hond, in opdracht van NU.nl.

Van de ondervraagden vindt 58 procent dat de Nederlandse sporters in 2014 gewoon naar de Winterspelen in het Russische Sotsji moeten gaan. Bij VVD- en CDA-kiezers ligt dit percentage het hoogst op respectievelijk 70 en 67 procent.

In totaal 34 procent van de ondervraagden vindt dat de Nederlandse sporters tijdens de Spelen wel thuis moeten blijven. Dit percentage ligt het hoogst onder 50PLUS-kiezers met 47 procent, gevolgd door PvdA-stemmers met 44 procent.

Statement

Een meerderheid van 53 procent van de ondervraagden vindt dat als de Nederlandse sporters naar Sotsji gaan, zij daar een statement moeten maken tegen de onlangs in Rusland aangenomen antihomowet. Dit percentage ligt het hoogst bij 50PLUS-stemmers (75 procent) gevolgd door D66-kiezers (71 procent).

Zo'n 81 procent van de ondervraagden vindt het kwalijk dat de Russische antihomowet is aangenomen. Een ruime meerderheid van 62 procent vindt daarnaast dat politiek Nederland er meer stelling tegen moet nemen.

Antihomowet

Onder meer acteur Stephen Fry heeft landen de afgelopen week opgeroepen geen sporters naar de Winterspelen in Sotsji te sturen in verband met een recent aangenomen wet in Rusland die 'homoseksuele propaganda' verbiedt. Critici stellen dat de wet de rechten van homoseksuelen op onaanvaardbare wijze saboteert.

In een reactie op de oproep van Fry hebben de Nederlandse ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jet Bussemaker (Emancipatie) al laten weten geen voorstander van een boycot te zijn.

Volgens zowel Bussemaker als Timmermans is meer te bereiken door sporters wel naar de Winterspelen in Sotsji te sturen en hen daar een statement te laten maken tegen de antihomowet.

Snowden

Uit het onderzoek van Peil.nl blijkt verder dat 64 procent van de Nederlanders het goed vindt dat Rusland politiek asiel heeft verleend aan klokkenluider Edward Snowden. Bij SP-kiezers ligt dit zelfs op 83 procent.

De asielverlening vormt een heet hangijzer in de relatie tussen Rusland en de VS. De Amerikanen hadden om uitlevering van Snowden gevraagd vanwege onthullingen over het omstreden spionageprogramma Prism.