Ruim de helft van de Nederlanders zou het betreuren als telecombedrijf KPN wordt overgenomen door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl onder ruim 1500 mensen, uitgevoerd door Peil.nl van Maurice de Hond.

56 procent van de ondervraagden vindt een overname 'betreurenswaardig'. Een kwart (25 procent) zou niet erg aangedaan zijn door een mogelijke overname, 19 procent heeft hierover geen mening of wilde niet antwoorden.

Vooral mensen die in 2012 op de PVV (64 procent) of het CDA (66 procent) stemden, vinden het bod van Carlos Slim onaangenaam. Alleen onder D66-stemmers is geen meerderheid (45 procent) tegen de overname. 

Ook onder VVD-stemmers (56 procent), PvdA-stemmers (58 procent), SP-stemmers (60 procent) en stemmers op 50+ (72 procent) zou een ruime meerderheid niet erg te spreken zijn over een buitenlandse overname van KPN.  

Vrijdag maakte Carlos Slim bekend dat hij met zijn telecombedrijf América Móvil voor 7,2 miljard euro het voormalige staatsbedrijf KPN wil overnemen. Slim bezit nu al bijna 30 procent van de aandelen. 

Politiek

De politiek reageert vooralsnog nauwelijks op het overnamebod. Meest uitgesproken is voormalig oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend (PvdA).

In EenVandaag zei hij vrijdag dat het kabinet moet voorkomen dat KPN in buitenlandse handen terechtkomt. Als staatssecretaris heeft Vermeend de privatisering niet tegengehouden, maar met de wijsheid van nu, zo zegt hij, "hadden we dat anders moeten doen".