DeliBugs, een webwinkel waar insecten worden verkocht om op te eten, gaat zijn eigen kwekerij opzetten. De startup heeft een investeerder gevonden die vertrouwen heeft in het insectenavontuur.

In de kwekerij – met de bedrijfsnaam Insect Europe BV – op het Bio Science Center in Lelystad zullen vanaf 2014 de eerste krekels uit hun eitjes kruipen.

Ondernemer Ger van der Wal, eigenaar van DeliBugs, vond een investeerder via bemiddelingsbedrijf Mind Hunter.

Wie die investeerder is en hoeveel geld hij in de kwekerij steekt, maken de partijen niet bekend. "Uit respect voor de wens van de investeerder om op de achtergrond te blijven", zegt Van der Wal.

"De totale investering uitgesmeerd over vijf jaar zal rond 500.000 euro bedragen, we hopen snel cashflow te genereren om onze leenbehoefte te beperken”, aldus Van der Wal.

Naast het geld van de investeerder stroomt er ook geld binnen via het crowdfundingplatform Geld voor Elkaar. "Een welkome aanvulling op onze financieringsbehoefte", aldus Van der Wal,  "Banken zijn terughoudend met het verstrekken van substantiële bedragen aan startups zoals de onze."

Cosmetica

De insectenondernemer startte zijn webwinkel in 2011. Maar nu is het dus tijd om uit te breiden. In de kwekerij worden in 'bulk' eetbare insecten geproduceerd. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om grondstoffen uit insecten te halen voor cosmetische en farmaceutische producten.

Binnenkort brengt Van der Wal ook diervoer gemaakt van insecten op de markt en de ondernemer wil een internationale website lanceren. "Zo kunnen we de handel in eetbare insecten naar een volgend level tillen."