Beachvolleyballers Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben donderdagmiddag ook hun tweede duel op het Grand Slam-toernooi in Scheveningen verloren. Het Duitse duo Sebastian Fuchs en Thomas Kaczmarek was in drie sets te sterk: 15-21, 21-18 en 11-15.

Door Anne Joldersma

Schuil en Nummerdor gingen woensdag bij hun rentree op het hoogste niveau ook al onderuit tegen het Poolse duo Kantor/Losiak. De Nederlanders wisten toen geen set te pakken op het Scheveningse strand.

De beachvolleyballers namen na de Olympische Spelen van Londen, waar ze genoegen moesten nemen met de vierde plaats, een pauze alvorens aan hun laatste seizoen op het hoogste niveau te beginnen. De veertigjarige Schuil liet echter onlangs weten op die beslissing terug te komen en te willen kijken of hij samen met de 36-jarige Nummerdor toch nog de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 kan halen.

In Scheveningen was het echter zichtbaar dat de veteranen een tijd aan de kant hadden gestaan. Hoewel als eerste geplaatst, gebaseerd op de resultaten uit het afgelopen seizoen, konden ze de als zeventiende geplaatste Duitsers moeizaam weerstand bieden. Dat kwam vooral door de slordigheden in het spel van de Nederlanders.

De Duitsers kregen in de eerste set op 20-13 al het eerste setpunt. Hoewel Schuil en Nummerdor de eerste twee nog wisten weg te werken, was het bij de derde poging raak dankzij een foutieve service van Schuil. In de tweede set begonnen de Nederlanders aanmerkelijk beter te spelen en werd al vroeg een comfortabele voorsprong gepakt. Uiteindelijk werd het tweede setpunt benut.

In de verkorte derde set hadden Schuil en Nummerdor, gehinderd door de harde wind in Scheveningen, het een stuk moeilijker met de Duitsers. De eerste twee wedstrijdpunten werden nog weggewerkt, maar uiteindelijk zegevierden Fuchs/Kaczmarek met 15-11.

Schuil en Nummerdor moeten donderdagavond hun laatste partij tegen de Amerikanen Todd Rogers en Ryan Doherty zien te winnen om kans te houden op de tussenronde waar alle nummers twee en drie uit de groep zich voor plaatsen. De winnaars van die duels voegen zich bij de acht groepswinnaars in de achtste finales.

Tevreden gevoel

Ondanks de nederlaag stapten Schuil en Nummerdor met een tevreden gevoel van het veld. "Het ging al een stuk beter dan gisteren", verklaarde Schuil. "En, we hebben onze eerste set van het seizoen gewonnen", vulde Nummerdor aan.

De harde wind speelde het duo parten. "Dit is gewoon geen toernooi om goed in je ritme te komen", legde Schuil uit. "Als je net op het zand staat en je krijgt met zulke wind te maken dan is het moeilijk spelen. Maar eigenlijk maakte de derde set niet meer uit. Doordat we de tweede wonnen zijn we vanavond bij winst op de Amerikanen verzekerd van de volgende ronde. En ook zij zullen veel last van de wind hebben."

Meeuwsen/Brouwer

Het duo Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer, dat op de wereldranglijst over het seizoen 2013 vierde staat, verzekerde zich donderdagochtend van minimaal een plaats in de tussenronde. De Nederlanders, als achtste geplaatst in Scheveningen, versloegen het Noorse duo Horrem/Eithun in drie sets, nadat woensdag ook al het Letse duo Sorokins/Smedins opzij werd gezet.

Meeuwsen en Brouwer treffen donderdagavond de Brazilianen Ricardo en Alvaro Filho. Bij winst verzekeren de Nederlanders zich rechtstreeks van een plaats in de achtste finales.