Honkbal/softbal, squash en worstelen staan op de shortlist om toegevoegd te worden aan het programma van de Olympische Spelen van 2020.

Dat maakte het IOC woensdag bekend tijdens een congres in Sint Petersburg.

Honkbal en softbal zijn sinds de Spelen van Peking in 2008 geen onderdeel meer van het olympische programma.

Beide sporten verenigden zich daarna in één bond. ''We voelen ons nederig en vereerd dat we als olympische sport worden gezien'', zei Riccardo Fraccari, copresident van de internationale honk- en softbalbond.

In februari van dit jaar maakte het IOC bekend dat worstelen geen onderdeel zal zijn van de Olympische Spelen van 2020.

Het IOC stelde toen dat worstelen niet meer aan de voorwaarden voldoet om tot de olympische familie te behoren. De sport is bijvoorbeeld mondiaal te weinig in ontwikkeling, niet erg populair voor televisiezenders en trekt amper jeugd aan.

Kritiek

Het besluit om de sport na de Spelen van 2016 te weren, kwam het IOC op veel kritiek uit worstelgekke landen te staan. Zo leverden verschillende sporters uit protest hun olympische medailles in.

Wel deed de internationale bond er veel aan om worstelen aantrekkelijker te maken. Zo zijn er sindsdien bijvoorbeeld meer categorieën voor vrouwen gekomen.

''We zijn tot een goede mix tussen teamsporten en individuele sporten gekomen'', zei Thomas Bach, vicepresident van het IOC. ''Worstelen heeft overtuigend laten zien welke veranderingen zijn doorgevoerd, zowel op sportief als op organisatorisch vlak.''

Stemronde

Tijdens een nieuwe sessie in oktober in het Argentijnse Buenos Aires wordt bepaald via een anonieme stemronde onder de IOC-leden welke van de drie sporten uiteindelijk een plaats op de Spelen van 2020 krijgt.

Het IOC heeft ook de mogelijkheid om het aantal sporten op de Spelen van 27 naar 26 te brengen en de plaats van het worstelen niet op te vullen.

Karate, sportklimmen, wakeboarden, rollersport en de Chinese krijgskunst wushu overleefden de schifting niet.

De Olympische Spelen van 2020 worden in Madrid, Tokio of Istanbul gehouden.