Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft aan Londen 2012 ruim vierhonderd miljoen euro overgehouden om uit te delen aan de sportbonden.

Dat heeft voorzitter Jacques Rogge van de organisatie woensdag op het congres in Sint-Petersburg gezegd. Dat betekent een meeropbrengst van 75 procent in vergelijking tot Peking 2008.

Het hoogste bedrag gaat naar de overkoepelende atletiekorganisatie, tot nu toe wordt gezien als de hofleverancier van de Spelen. Hierbij gaat het om iets meer dan 36 miljoen euro. Het is wel de laatste keer dat deze sport als enige een voorkeursbehandeling krijgt, zo liet Rogge weten. Met ingang van Rio de Janeiro (2016) komen ook turnen en zwemmen in de hoogste categorie.

In groep B, met federaties die voor de op één na hoogste premie in aanmerking komen, heeft het IOC basketbal, wielrennen, voetbal, tennis en volleybal ingedeeld. In groep C volgen boogschieten, badminton, boksen, judo, roeien, schieten, tafeltennis en gewichtheffen.

Sporten als hockey, paardensport en zeilen, waarin Nederland doorgaans goed meedoet, komen pas in groep D. Zij krijgen daardoor vanaf 2016 een aanmerkelijk lagere tegemoetkoming dan de in de ogen van het IOC grotere olympische disciplines.