De San Antonio Spurs hebben zich maandag geplaatst voor de finale in de NBA.

De equipe van coach Gregg Popovich won ook de vierde wedstrijd tegen de Memphis Grizzlies in de finale van de Western Conference: 93-86. De eindstand in de best-of-seven-serie komt daarmee op 4-0.

Tony Parker maakte 37 punten voor San Antonio, waaronder de vier beslissende vrije worpen met ongeveer een halve minuut te gaan. Tim Duncan noteerde vijftien punten en had ook acht rebounds.

De Spurs stonden voor het laatst in 2007 in de finale, toen met de Nederlander Francisco Elson in de gelederen.

Voor Memphis betekent het verlies het einde van het meest succesvolle seizoen uit de historie van de club. De club bestaat sinds 1995, toen speelde zij nog in Vancouver, en bereikte nog nooit de halve finales in de play-offs.

Quincy Pondexter zorgde namens de Grizzlies voor 22 punten vanaf de bank. Geen van de startende krachten had méér dan veertien punten.

In de eindstrijd nemen de Spurs het op tegen de Miami Heat of de Indiana Pacers. Na drie wedstrijden staat het 2-1 voor de Heat. Wedstrijd vier wordt dinsdag afgewerkt.

Lees voor uitgebreide coverage van alle Amerikaanse sporten dagelijks www.usasports.nl en bekijk ESPN America, www.espnamerica.com.