Brian Mariano heeft zaterdagmiddag zijn rentree op de atletiekbaan gemaakt. De sprinter nam bij de traditionele seizoensopening van het buitenseizoen, de Ter Speckebokaal in Lisse, deel aan de 4x100 meter estafette en de 150 meter. Begin december werd bij Mariano op het vliegveld van Curacao ruim 700 gram cocaïne aangetroffen.

Door Anne Joldersma

Begin 2012 werd de atleet daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Vanwege het cellentekort op het eiland hoeft Mariano zijn straf voorlopig echter niet uit te zitten. 

"Nee, ik vond het niet eng om hier vandaag weer te moeten lopen", verklaarde Mariano na afloop. "Ik hou van atletiek. Natuurlijk wist ik dat er veel belangstelling voor zou zijn, vooral van de pers, maar ik concentreer me gewoon op wat ik moet doen."

Mariano heeft de afgelopen tijd zijn intrek op sportcomplex Papendal genomen waar hij traint. De Atletiekunie is van mening dat de maatschappelijke veroordeling van Mariano geen reden is om hem een sportschorsing op te leggen.  

"Ik probeer gewoon mijn best te doen", bleef Mariano op de vlakte over zijn toekomst. De atleet kan in principe elke dag gebeld worden door justitie, waarna hij alsnog zijn straf moet uitzitten. "Vooral voor het estafetteteam. De voorzitter van de Atletiekunie zei tegen me dat ik me voorlopig gewoon moet focussen op mijn sport."

Churandy Martina

Nadat Mariano als derde eindigde op de 150 meter, waar Giovanni Codrington de winst greep, gaf hij toe dat hij openlijk getwijfeld heeft of hij ooit nog op de atletiekbaan zou staan. "Ik wist gewoon niet of ik ooit nog zou kunnen lopen." 

Samen met zijn Rotterdamse ploeg veroverde Mariano in Lisse de nationale titel op de estafette. Dat kwam mede doordat de ploeg op de valreep de beschikking had over topsprinter Churandy Martina. "Ik was toch in de buurt", lachte Martina na afloop, "dus ik dacht: waarom niet? Ik loop hier gewoon als training."

Mariano zei blij te zijn met de steun die hij kreeg van Nederlands beste sprinter. "Hij was hier niet alleen om te trainen, Churandy was er ook om mij te steunen. Dat bood hijzelf aan. Daarnaast probeerden we ook het nationale record te verbreken."

Lovende woorden

Churandy Martina had lovende woorden over voor het optreden van Mariano. "Hij liep gewoon heel goed vandaag. Hij is duidelijk goed aan het trainen, alles gaat goed." Volgens de finalist op de 100 en 200 meter in Londen houdt de ploeg zich verder niet bezig met de veroordeling van Mariano.  

Zelf trad Martina middels een brief als karaktergetuige voor Mariano tijdens zijn rechtszaak. "Ik schreef die brief aan de rechtbank omdat hij me vroeg dat te doen. We zijn heel close, hij  is mijn vriend, dus deed ik dat. Ik heb daarin gewoon beschreven wie hij is en zo."

"Wat ik er zelf van vind? Ik weet het niet wat er is gebeurd, maar het kan iedereen gebeuren." Zorgen over de toekomst van het team maakt Martina zich niet. "Als iedereen fit is, gaat het goedkomen. Ook als Mariano niet beschikbaar is."

Ondanks zijn trainingsachterstand zegt Mariano zich te gaan richten op de wereldkampioenschappen atletiek in Moskou. "Realistisch gezien ben ik pas volgend jaar weer op mijn normale niveau. Maar ik ga natuurlijk proberen de WK te halen. Sowieso", besloot de atleet die ondanks zijn veroordeling wel Rusland in mag.