Joeri Verlinden mist eind juli de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona.

De specialist op de vlinderslag heeft een gebroken pols opgelopen en is zo'n acht weken uit de roulatie. Zijn coach Martin Truijens heeft dit zaterdag laten weten.

Verlinden was juist op de weg terug van een schouderblessure, maar kwam vorige week ongelukkig ten val op zijn arm. Na onderzoek bleek zijn pols te zijn gebroken.

"Het is heel jammer'', aldus Truijens. "Het ging de goede kant op met de revalidatie van zijn schouderblessure en we wilden komende week juist weer wat in het water gaan doen. Maar door de pech met zijn pols heeft het geen zin meer ons op de WK te richten."

Verlinden moet wellicht ook nog een operatie aan de pols ondergaan. "Dat wordt waarschijnlijk maandag of dinsdag duidelijk'', zei Truijens.

Olympische finale

Verlinden had vorig jaar bij de Olympische Spelen in Londen al een startbewijs voor de WK afgedwongen.

Vanwege een schouderblessure liet hij in april uit voorzorg de Swim Cup in Eindhoven schieten. Hij is vorige week ook niet met de Nederlandse ploeg meegereisd voor het trainingskamp in Tenerife omdat hij zijn revalidatieprogramma beter in Amsterdam kon afwerken.

Verlinden werd bij het laatste WK langebaan in 2011 zevende op de 100 meter vlinderslag. Vorig jaar werd hij op diezelfde afstand zesde in de olympische finale.