Er gaan meer bedrijven failliet als banken geen ander beleid gaan voeren. Zij zouden minder streng moeten zijn als een concern in nood is.

Dit zegt curator Louis Deterink in een gesprek met NRC Handelsblad. Hij was onder andere actief bij Daf en Fokker toen die bedrijven in de problemen kwamen.

Volgens Deterink zijn banken minder bereid geworden om een faillissement te voorkomen. Voor de crisis kwam 70 procent van de noodlijdende bedrijven er weer bovenop doordat de bank minder streng beleid ging voeren, aldus de curator. Hij zegt dat financiële instellingen dit beleid niet meer voeren.

Banken kunnen bedrijven die bijna bankroet zijn helpen door minder streng te zijn bij het aflossen van een lening of door bedrijven minder rente te laten betalen.   

Minder ruimte

Vorig jaar gingen er 7400 bedrijven failliet in Nederland, volgens het Centraal Bureau van de Statistiek. Volgens Deterink gaan de komende tijd nog meer bedrijven failliet omdat ze minder ruimte hebben om de bedrijfsvoering financieel nog rond te krijgen.

Vooral bedrijven die weinig exporteren zitten in de problemen, zoals concerns in de bouw en detailhandel. Vorig jaar verklaarde MKB-voorman Hans Biesheuvel al dat de helft van alle winkeliers op de rand van het faillissement zit.