Oscar Pistorius overweegt deze zomer 'gewoon' deel te nemen aan de WK atletiek in Moskou. De 26-jarige 'Blade Runner' wordt verdacht van de moord op zijn vriendin, maar is op borgtocht vrij.

"Als hij er zin in heeft en kwalificatie af weet te dwingen, is deelname aan de wereldkampioenschappen zeker niet uitgesloten", liet zijn belangenbehartiger Peet van Zyl optekenen in gesprek met persbureau AP.

De internationale atletiekunie IAAF liet aan de BBC weten geen bezwaar te hebben tegen een eventuele deelname van de Zuid-Afrikaan. "Hij is onschuldig tot het tegendeel bewezen is."

Van Zyl voegde daaraan toe dat de atleet zelf beslist over deelname. "De bal ligt bij hem. Hij is degene met alle druk op zijn schouders vanwege de rechtzaak en het verlies van Reeva (Steenkamp, zijn vriendin, red.)."

Pistorius, die zowel op de Olympische als Paralympische Spelen uitkwam, ging eerder op donderdag met succes in beroep tegen de voorwaarden aan zijn borgtocht.

De aanvankelijke voorwaarden kwamen volgens zijn advocaat Barry Roux neer op 'huisarrest' en maakten het voor de Zuid-Afrikaan onmogelijk om op de atletiekbaan mee te doen aan wedstrijden.

Voorwaarden

Na uitspraak van een rechter mag Pistorius weer naar het buitenland reizen om deel te nemen aan atletiekwedstrijden.

De atleet moet de autoriteiten nu minstens een week voorafgaand aan een buitenlandse reis inlichten over zijn reisschema. Na terugkeer in Zuid-Afrika moet hij de rechtbank binnen 24 uur weer zijn paspoort overhandigen.

Pistorius kwam vorige maand na betaling van een borgsom van omgerekend zo'n 85 duizend euro vrij. Het proces tegen de atleet begint op 4 juni.