De chipknip bestaat niet lang meer. Begin 2015 verdwijnt de elektronische portemonnee als betaalmiddel

Het is financieel niet langer aantrekkelijk, legt een woordvoerster van Currence uit. Currence is de organisatie die het betalingsverkeer organiseert. Er wordt nu voornamelijk alleen nog gechipt in kantines, parkeer- en snoepautomaten.

De laatste jaren is de belangstelling voor het chippen steeds verder afgenomen. 2010 was een recordjaar met 178 miljoen transacties. Vorig jaar was dat aantal gedaald tot 148 miljoen.

In winkels kan vanaf april al niet meer gechipt worden. Door het 'nieuwe pinnen' is de belangstelling voor de chipknip de laatste tijd flink afgenomen.

Gemeenten moeten nu parkeerautomaten met chipbetaling vervangen of aanpassen. Banken moeten tegoeden gaan terugstorten.

Ontevreden over gebruiksgemak

Klanten van de chipknip waren vaak ontevreden over het gebruiksgemak. Hij kon niet overal gebruikt worden en het aantal oplaadpunten was beperkt. De chipknip was er sinds 1996.

Voor Rotterdam, waar je enkel met de chipknip kunt parkeren, heeft het verdwijnen van de elektrische portemonnee geen negatieve gevolgen. In 2014 stapt de gemeente over op het zogeheten kentekenparkeren, dat ook al in andere steden is ingevoerd.

Alle automaten worden dan vervangen voor nieuwe en die zijn ook geschikt voor pin. Er komt dan ook geen parkeerbon meer uit. De geparkeerde auto wordt dan digitaal geregistreerd, vertelt een woordvoerster van de gemeente.