Bondscoach Hensley Meulens heeft Jurickson Profar toegevoegd aan de selectie van het Nederlandse honkbalteam. Dat meldt de honkbalbond op zijn website.

Profar (20) vervangt Yurendell de Caster, die in de met 7-6 gewonnen wedstrijd tegen Cuba een blessure opliep aan de peesplaat van zijn linkervoet. Oranje bereidt zich in Phoenix voor op de finaleronde van de World Baseball Classic.

Daarin speelt het in de nacht van maandag op dinsdag Nederlandse tijd de halve finale tegen de winnaar van groep twee. Daarop maken nog de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico kans. Italië werd donderdagochtend door Puerto Rico uitgeschakeld.

Talent

Profar, die aanvankelijk bedankte zodat hij zich kon bewijzen op de spring training, kan donderdagavond tijdens een oefenwedstrijd tegen de San Diego Padres aantreden.

De korte stop van de Texas Rangers wordt gezien als een van de grootste talenten in het Amerikaanse honkbal.

Op 2 september 2012 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht van de Rangers. Profar sloeg in zijn eerste slagbeurt in de Major League een homerun.

Kenly Jansen

Naast Profar is ook Kenley Jansen toegevoegd aan het Nederlands honkbalteam. De pitcher van Los Angeles Dodgers vervangt Jonathan Isenia, die dinsdag in het duel met Japan last kreeg van zijn elleboog.

Jansen haakte in eerste instantie af, omdat hij zich tijdens spring training in de kijker wilde spelen bij zijn club. Hij draaide in 2012 een matig seizoen en was de afgelopen maanden herstellende van een hartoperatie in oktober.

Nu Nederland zo ver gevorderd is in het toernooi en er nog maximaal twee wedstrijden in San Francisco te spelen zijn, liggen de kaarten anders.

Welkome versterking

De komst van Jansen (25) is een welkome versterking van Oranjes werpersstaf. Die bestaat voornamelijk uit amateurs van de Nederlandse hoofdklasse en had het al moeilijk tegen de slagploegen van Taiwan en Japan.

Nederland speelt in de nacht van maandag op dinsdag de halve finale tegen Puerto Rico, Verenigde Staten of Dominicaanse Republiek. De wedstrijd is om 2.00 uur Nederlandse tijd.

Lees voor uitgebreide coverage van alle Amerikaanse sporten dagelijks www.usasports.nl en bekijk ESPN America, www.espnamerica.com.