De Nederlandse honkballers hebben zich maandag geplaatst voor de halve finale van de World Baseball Classic.

De regerend wereldkampioen was in de herkansing nipt te sterk voor Cuba: 7-6. Oranje had de 25-voudig wereldkampioen vrijdag ook al verslagen in de eerste wedstrijd van de tweede ronde.

Het team van het Nederlands Koninkrijk speelt dinsdag nog tegen Japan om de groepswinst. De Aziaten vernederden Oranje zondag nog met 16-4.

De ploeg van Hensley Meulens, die voor de wedstrijd Roger Bernadina zag uitvallen, verloor gedurende het duel ook andere troeven. Wladimir Balentien en Yurendell DeCaster, net als Bernadina spelers met ervaring in de Major League, haakten af met blessures.

Martis

Cuba werkte vroeg in de wedstrijd tot twee keer toe een achterstand weg. Nederland kwam in de derde inning op 2-0 en 4-2, maar onder meer door een solohomerun van Jose Abreu kwamen de Cubanen steeds op gelijke hoogte.

Hierna bleef het lange tijd 4-4, waardoor het duel om een halvefinaleplek in San Francisco uitmondde in een thriller. Beide rivalen kwamen geregeld in scoringspositie, maar de verdedigende ploegen redden zich er steeds ternauwernood uit.

Tot de achtste inning, toen de taaie Cubanen op het werpen van Shairon Martis het eerste en derde honk bereikten. Leon Boyd, de vervanger van Martis, kreeg vervolgens een tik te verwerken van Yasmany Tomas, waardoor Frederich Cepeda de 5-4 kon maken. Hierna zorgde een Cubaanse opofferingsslag voor de 6-4 van eerstehonkman Abreu.

Sams

Nederland oogde aangeslagen, ook omdat de Cubaanse werper Norberto Gonzalez een maatje te groot leek voor de Hollandse slagploeg. Totdat Andrelton Simmons, met Kalian Sams al op de honken, de bal het veld uitsloeg en voor 6-6 tekende.

In de negende en laatste inning besliste Sams de vier uur durende wedstrijd. Met de honken vol produceerde hij een verre slag die weliswaar werd gevangen, maar waardoor Andruw Jones vanaf het derde honk het winnende punt scoorde.

De halve finales zijn in de nacht van zondag op maandag en in de nacht van maandag op dinsdag, beide 3.00 uur Nederlandse tijd. Wanneer Oranje speelt, hangt af van de laatste poulewedstrijd in en tegen Japan. De tegenstander komt uit de poule met Italië, Dominicaanse Republiek, Verenigde Staten en Puerto Rico.

Lees voor uitgebreide coverage van alle Amerikaanse sporten dagelijks www.usasports.nl en bekijk ESPN America, www.espnamerica.com.