CALAMA - Trucker Gerard de Rooy heeft donderdag zijn vierde etappezege geboekt in de Dakar Rally.

De Brabantse kopman van het Iveco-team schreef de zesde rit op zijn naam, met een klassementsproef over 438 kilometer tussen Arica en Calama.

De Rooy, de leider in het algemeen klassement, was met 4.19.02 zijn concurrenten net te snel af. De Rus Andrei Karginov (Kamaz) had 34 seconden meer nodig en eindigde daarmee als tweede, Peter Versluis reed naar de derde plek.

De trucker gaf in zijn MAN 35 tellen toe op De Rooy, die na zes etappes een voorsprong van 18 minuten en 40 seconden heeft op de Rus Edouard Nikolaev.

Stacey

Voor Hans Stacey leek de Dakar Rally te eindigen in een drama. De Brabantse trucker, in 2007 winnaar van de beroemde rally, dacht donderdag de strijd te moeten staken nadat hij met zijn Iveco over de kop was gegaan.

De bemanning kon ongedeerd uitstappen, maar de schade aan de truck leek te groot om de rally te kunnen vervolgen. Na ruim twee uur repareren bleek Stacey toch weer te kunnen rijden.

Een dag eerder had Stacey de vijfde etappe gewonnen. De Brabander stond in het algemeen klassement op de vijfde plaats, ruim 50 minuten achter teamgenoot Gerard de Rooy. Donderdag in de zesde rit sloeg na 79 kilometer het noodlot toe voor Stacey.

Sainz

Stacey zag een andere prominent wel uitvallen op weg naar Calama. Bij de auto's staakte de Spanjaard Carlos Sainz noodgedwongen de strijd, omdat de motor van zijn Buggy kapot was gegaan.

De vijftigjarige Madrileen, in 2010 winnaar van de Dakar Rally, stond in het klassement door eerdere problemen al op grote achterstand. Sainz zegevierde wel in de tweede etappe, al werd die zege hem pas een dag later toegewezen door de jury.

Verhoeven

De Chileen Francisco 'Chaleco' López heeft donderdag de zesde etappe bij de motoren op zijn naam geschreven. Hij was op zijn KTM veruit de snelste op de klassementsproef over 438 kilometer van Arica naar Calama.

Frans Verhoeven gaf op zijn Yamaha-fabrieksmotor 6 minuten en 41 seconden toe. Daarmee eindigde hij als zesde. In eerste instantie was de Brabander als zevende geklasseerd, maar hij steeg een plek omdat de Italiaan Alessandro Botturi een tijdstraf kreeg van de jury.

De Portugees Ruben Faria (KTM) werd tweede op 2.34, de Franse titelverdediger Cyril Després (KTM) derde op 3.48. De Fransman Olivier Pain verloor dik zeven minuten, maar behield desondanks de leiding in het algemeen klassement. Després naderde zijn landgenoot tot twee minuten en 22 seconden.

Auto's

Nasser Al-Attiyah was de snelste bij de auto's. De coureur uit Qatar bleef in zijn Buggy op de klassementsproef over 438 kilometer tussen Arica en Calama zijn Franse rivaal Stéphane Peterhansel acht minuten en 36 seconden voor. De Amerikaan Robby Gordon (Hummer) werd derde op 13.52.

Peterhansel heeft in zijn Mini nog wel de leiding in het algemeen klassement, maar Al-Attiyah is de Fransman na zijn derde etappezege genaderd tot op één minuut en 18 seconden. Gilles De Villiers uit Zuid-Afrika, die donderdag ruim zeventien minuten moest toegeven op de winnaar, staat derde op 42.31.