EINDHOVEN - Femke Heemskerk zet haar zwemloopbaan voort onder coach Marcel Wouda in Eindhoven. De 25-jarige zwemster maakte dit donderdag bekend.

''Ik voel me heel erg welkom in de groep. Een team met Ranomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal met wie ik kan sparren, en met jonge en energieke zwemmers met veel kwaliteit. Ik kan me daaraan optrekken, maar tegelijk kan ik ook veel geven”, aldus Heemskerk.

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen trainde Heemskerk sinds 2010 in Marseille onder de Franse trainer Romain Barnier. Maar haar olympische optreden bracht haar, ondanks een zilveren medaille op de 4x100 vrij, niet wat ze ervan had verwacht.

Ze gaf er daarom de voorkeur aan terug te keren naar Nederland. Voor haar overstap naar Frankrijk trainde ze in Amsterdam onder coach Martin Truijens.

Uitdaging

Na de Spelen nam ze een paar maanden de tijd om na te denken over haar loopbaan. De afgelopen periode was ze op 'snuffelstage' in de hoofdstad en in Eindhoven.

Uiteindelijk koos ze ervoor in Brabant te gaan toewerken naar de Spelen in Rio de Janeiro. ''Ik ben heel blij om de passie en het plezier weer te voelen in het water en blij dat ik een frisse start kan maken.''

Heemskerk werkte in het begin van haar loopbaan al samen met Wouda toen hij in 2003 haar coach was bij de Europese Jeugdkampioenschappen in Glasgow.

''Ik wilde vooral heel goed praten met hem en het blijkt dat het ‘matcht’ tussen ons. Het is toch een enorme uitdaging om de komende drieënhalf jaar in een nieuwe, frisse omgeving aan de slag te gaan met Marcel.”