AMSTERDAM – Door de geplande maatregelen voor de woningcorporaties, zoals de verhuurdersheffing van 2 miljard, zullen de corporaties in totaal 1 miljard euro verliezen in 2017.

Dit blijkt woensdag uit berekeningen (pdf) van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Volgens het instituut komen de opbrengst van 2 miljard in de staatskas voor 90 procent voor rekening van de woningcorporaties (1,8 miljard).

Een woordvoerder van het instituut licht toe dat het regeerakkoord dan ook 'forse negatieve gevolgen' kan hebben voor woningcorporaties in bepaalde regio’s van Nederland.

In sommige regio’s zullen woningcorporaties maar liefst een kwart minder in kas hebben als gevolg van de gedaalde huurinkomsten.

Zie ook: MKB wil corporatieheffing van tafel

Vooral in delen van de drie noordelijke provincies, Limburg en Zeeland en Flevoland zullen de huurinkomsten flink dalen, tot 700 euro per woning. In regio's als Utrecht, Amsterdam en delen van Gelderland en Brabant kan de opbrengst juist oplopen tot zo’n 600 tot 700 per woning per jaar.

Afwijkend

De berekening wijken fors af van de doorrekeningen van het regeerakkoord van het CPB. Dat stelde dat de hogere extra huuropbrengst woningcorporaties juist 2,2 miljard euro zou opleveren.

Maar volgens het EIB leidden de maatregelen slechts tot een extra huuropbrengst van 600 miljoen. De extra opbrengst wordt met name veroorzaakt door de huurverhogingen die zittende huurders, corporaties zullen vrijwel niets verdienen aan nieuwe verhuurders.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van EIB. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

WOZ-waarde

In het regeerakkoord is afgesproken de maximale huurprijs vast te stellen aan de hand van de WOZ-waarde. Verhuurders mogen jaarlijks maximaal 4,5 procent van deze waarde aan huur vragen.

Dat de woningcorporaties in tegenstelling tot berekeningen van het CPB juist fors zullen moeten inleveren als gevolg van het regeerakkoord, komt volgens het EIB vooral doordat het CPB is uitgegaan van woz-waarden van voor de crisis.

Sindsdien heeft er juist een flinke prijsdaling plaatsgevonden, zo stelt het instituut. "De WOZ-waarde is met onzekerheid omgeven. Alleen al dit jaar zijn de huizenprijzen gemiddeld met 8 procent gedaald", zo stelt het instituut.

Het EIB is daarom uitgegaan van de woz-waarden uit 2008, toen de crisis net was uitgebroken. "De verschillen zijn aanmerkelijk. De woz-waarde lag 18 procent hoger, de huurprijzen voor nieuwe verhuringen 8 procent lager."

Opbrengst

In de Tweede Kamer wordt woensdagmiddag met minister Stef Blok van Wonen over de maatregelen gepraat. Voorafgaand aan het debat pleitte D66-Kamerlid Kees Verhoeven al tegenover NU.nl om de verhuurdersheffing te koppelen aan de opbrengst van huren.

De D66'er wil dat Blok voor de heffing een oplossing zoekt, zodra blijkt dat de kosten van de verhuurdersheffing door de woningcorporaties niet kunnen worden opgevangen door de hogere huurprijs.