HOOFDDORP - Tweevoudig olympisch kampioene Maartje Goderie stopte als interational bij de Nederlandse hockeysters.

Ook Marilyn Agliotti (actief op de Spelen in Londen), Floortje Engels en Marieke Veenhoven (beiden reservespeelsters in Londen) keren niet terug in Oranje. De drie geven voorrang aan hun maatschappelijke carrière, aldus de KNHB in een persbericht.

De 28-jarige Goderie, die ook een wereldtitel won, stopt voorlopig nog niet bij haar club Den Bosch. "Ik weet wat een proces richting de Spelen inhoudt en ook wat je opzij moet zetten."

"Ik kan dat op dit moment niet meer. En iets half of met minder dan honderd procent inzet doen, past niet bij mij", zegt Goderie tegen het Brabants Dagblad.

Wereldtalent

Goderie debuteerde in 2003 onder bondscoach Marc Lammers in het Nederlands elftal. Twee jaar later werd ze door wereldhockeybond FIH gekroond tot wereldtalent van het jaar.

Niet lang na de gewonnen wereldtitel in 2006 scheurde de rappe middenvelder – die ook in de aanval uit de voeten kan – haar kruisband, waardoor ze een groot deel van 2007 niet in actie kwam. In 2008 was ze weer helemaal de oude en scoorde ze zelfs de belangrijke 2-0 in de olympische finale in en tegen China.

Afgelopen zomer pakte de Brabantse haar tweede olympische titel. Direct daarna gaf Goderie al aan dat ze niet zeker wist of ze haar interlandloopbaan zou verlengen.

Zuid-Afrika

Bondscoach Max Caldas neemt 25 speelsters mee naar de trainingsstage in Zuid-Afrika, van 21 januari tot en met 3 februari. Oranje speelt daar in Kaapstad een vierlandentoernooi met het gastland, Australië en Engeland als tegenstanders.

Van de olympische ploeg uit Londen ontbreken behalve de gestopte Goderie en Agliotti ook Naomi van As, Eva de Goede, Lidewij Welten, Kim Lammers, Sophie Polkamp en Willemijn Bos. Zij zijn in die periode niet beschikbaar voor Caldas.