AMSTERDAM – Werknemers die er in privétijd risicovolle hobby’s op nahouden, moeten zelf op de financiële blaren zitten als het misgaat. Het is onterecht dat werkgevers voor de kosten moeten opdraaien.

Dat is de boodschap die verschillende brancheorganisaties de komende tijd opnieuw op de agenda willen zetten. 

“Stel, je hebt een werknemer die in zijn vrije tijd in een louche tent een tatoeage op zijn arm laat zetten, die gaat ontsteken. Waarom moet de werkgever dan zijn ziektekosten betalen? Of mensen die gaan helikopterskiën. Heel leuk voor ze, maar laat die werknemers hun eigen risico lopen”, zegt Frits Huffnagel, voorzitter van FOCWA, de Nederlandse vereniging van ondernemers in autoschadeherstel en bestuurslid bij MKB-Nederland.

Volgens Huffnagel kan het geen kwaad een lijst op te stellen met voorbeelden van risicovol gedrag. “Er is natuurlijk altijd een grijs gebied. Maar we moeten hier in ieder geval weer over gaan praten.”

Ook brancheorganisatie Detailhandel Nederland vindt dat er wat moet gebeuren, al klinken de geluiden hier iets genuanceerder. “De verantwoordelijkheid en kosten zouden meer gedeeld moeten worden, fifty-fifty”, aldus Pieter Verhoog, secretaris sociale zaken bij Detailhandel Nederland.

Dat zou er toe kunnen leiden dat werknemers zelf ook beter gaan letten op risicogedrag, en hun collega’s er zelfs op gaan aanspreken. “Als je meer premie moet gaan betalen omdat je collega zo nodig off piste wil skiën, dan kijk je daar toch anders tegenaan”, aldus Verhoog.

“We zijn hier nu intern mee bezig. Er staat nog niet veel op papier”, zegt Verhoog. Koepelorganisatie Detailhandel Nederland wil “in de loop van 2013 de aangesloten branches op één lijn” krijgen.

Ook Frits Huffnagel gaat de komende tijd gebruiken om een gezamenlijk plan op te stellen. “We doen dit in mkb-verband en samen met andere branches.” Volgens Huffnagel begrijpen overigens ook de vakbonden best dat niet alle kosten voor werkgevers kunnen zijn. “Met Maurice Limmen van vakbond CNV is bijvoorbeeld goed te praten.”