RIJSWIJK - De Nederlandse filmindustrie is een succesvolle en economisch waardevolle industrie, maar de sector staat  wel onder grote druk. 

Er zijn maatregelen nodig om het productievolume op peil te houden. Dat staat in een zondag verschenen onderzoek van SEO Economisch Onderzoek.

Vorig jaar bood de Nederlandse filmindustrie nog werk aan 20.000 mensen, via 8000 bedrijven. In de afgelopen 4 jaar is de bioscoopomzet van de Nederlandse film ook met 80 procent gestegen.

De onderzoekers concluderen dat er een positief verband bestaat tussen de vertoning van Nederlandse films en de hoogte van het totale bioscoopbezoek. Veel Nederlandse films in de bioscoop betekent dat meer mensen naar de film gaan.

Bezuinigingen

De bezuinigingen bij onder meer het Nederlands Filmfonds en de Publieke Omroep zullen echter vanaf 2013 een groot gat slaan in de Nederlandse filmproductie.

Alleen al door het snijden in het budget van het Nederlands Filmfonds zal het productievolume in 2013 met een derde dalen, aldus het rapport.

Omdat Nederland in tegenstelling tot omringende landen geen gericht industriebeleid kent, trekt talent weg uit Nederland, gaan bedrijven failliet en gaan werkgelegenheid en professionele kennis verloren.

Gericht beleid

De filmindustrie roept de overheid op tot 'gericht industriebeleid', bijvoorbeeld maatregelen om investeringen aan te trekken.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de verenigde filmproducenten en -distributeurs, bioscoopexploitanten en het Nederlands Filmfonds.