AMSTERDAM – Banken leiden mogelijk honderden miljoenen euro verlies op hun leningen aan de failliete projectontwikkelaar Eurocommerce. Gedeeltelijk is dat hun eigen schuld.

Dat zegt de Almeerse wethouder Arno Visser zaterdag in het NRC Handelsblad.

Eurocommerce vervalste documenten die betrekking hadden op twee hoge torens die de projectontwikkelaar de afgelopen jaren in Almere bouwde, het Carlton en de Majestic.

In die documenten zou Almere garanties hebben gegeven voor de betaling van de huurinkomsten, indien Eurocommerce in gebreke zou blijven. Maar Almere heeft die documenten nooit gezien, laat staan getekend, zegt de wethouder.

Visser zegt dat oude handtekeningen van eerdere projecten werden gekopieerd en onder niet bestaande contracten werden gezet. Hij neemt het banken kwalijk dat ze dit niet door hadden. “Iedereen die de contracten even bestudeert, kan zien dat ze zijn vervalst”, aldus Visser in het NRC.

Leningen

Nederlandse banken hebben gezamenlijk meer dan 650 miljoen euro aan leningen uitstaan bij de failliete projectontwikkelaar Eurocommerce. Dat bleek uit een woensdag gepubliceerd verslag van JPR Advocaten, de curator van Eurocommerce.

Bij de Rabobank gaat het in totaal om bijna 300 miljoen euro, bij ABN Amro om ruim 140 miljoen euro. ING en de SNS Bank hebben beide, exclusief rente en kosten, zo'n 100 miljoen euro uitstaan en de NIBC Bank bijna 40 miljoen euro.