MEDINAH - De Europese golfers staan na de eerste dag van de Ryder Cup op achterstand. In Medinah leiden de Verenigde Staten na acht partijen met 5-3.

Europa begon goed aan de dag en stond halverwege de foursomes in alle partijen voor. De Amerikanen knokten zich echter terug en Phil Mickelsol enKeegan Bradley opende de score voor de VS.

De Noord-Ieren Rory McIlroy en Graeme McDowell gaven daarna Europa een punt.

Jason Dufner en Zach Johnson brachten vervolgens de thuisploeg weer aan de leiding, maar het Engelse duo Justin Rose/Ian Poulter trok de stand weer gelijk.

Rose/Poulter versloeg het Amerikaanse topduo Tiger Woods/Steve Stricker.

In de fourballs liepen de Amerikanen de Europeanen onder de voet. Watson en Simpson en het duo Mickelson/Bradley sloegen al snel twee punten binnen voor de VS.

Prachtige birdie

Europa had het aan debutant Nicolas Colsaerts te danken dat de achterstand nog beperkt bleef. De Belg speelde samen met Lee Westwood en won van Woods/Stricker.

'The Belgian Bomber', de enige debutant bij Europa, kwam tot liefst acht birdies en één eagle. Niemand deed het beter. Nadat Woods op de zestiende hole met een prachtige birdie het verschil terugbracht tot één slag, noteerde Colsaerts een hole later eveneens een birdie dankzij een fraaie putt van circa acht meter.

Toen Woods op de laatste hole een birdiekans miste, pakte Colsaerts zijn eerste Ryder Cup-punt.

''Dit is ongetwijfeld de beste partij die ik ooit heb gespeeld", zei Colsaerts. ''Ik was heel de dag enorm gefocust en de putts vielen zoals ze moeten vallen. Ik heb mij gewoon fantastisch geamuseerd en het was een dag om nooit te vergeten."

Zijn medespeler Lee Westwood, de nummer vier van de wereld was vol lof over de prestatie van de Belg. ''Ik heb zelden zoiets gezien. Nadat ik op het scorebord zag dat onze drie andere teams aan het verliezen waren, begon ik twijfels te krijgen. Zoals Nicolas vandaag speelde was het net een paardenren waarbij de beste jockey op het beste paard zat."

Bekijk de samenvatting van de eerste dag van de Ryder Cup