BORN - Het akkoord voor de productie van Mini's van BMW bij NedCar is binnen handbereik. Begin volgende week kan de deal rond zijn. Dat zeggen bronnen rond de betrokken bedrijven en instanties.

Eerder al sloot de huidige eigenaar van NedCar, Mitsubishi, een principeakkoord met het Eindhovense bedrijf VDL over de overname van de fabriek. VDL wil in Born BMW Mini's van de lopende band laten rollen. De gesprekken met BMW daarover zijn nagenoeg afgerond.

Een woordvoerster van NedCar zei vrijdag begin volgende week te horen of de contracten definitief zijn getekend.

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken zei vrijdag dat hij ,,goede hoop'' heeft ,,dat de toekomst er positief uitzit voor Nedcar''. Ook hij wacht nog op een definitief akkoord. Verhagen heeft zich het afgelopen jaar intensief bemoeit met de toekomst van Nedcar, nadat Mitsubishi had bekendgemaakt de fabriek te gaan sluiten.

Ontslagen medewerkers

Voor de 1500 medewerkers van NedCar is inmiddels formeel ontslag aangevraagd. De fabriek gaat immers eind dit jaar dicht nu Mitsubishi stopt met de productie van Colts en Outlanders in Born.

Wel vult VDL ter overbrugging de uitkering van de ontslagen NedCarmedewerkers aan tot 100 procent van hun huidige loon. Dat gebeurt omdat de medewerkers binnen uiterlijk 2 jaar weer in dienst worden genomen van het nieuwe bedrijf VDL/NedCar.

Een deel van de medewerkers blijft om de fabriek om te bouwen voor de productie van BMW's, gesteld dat de deal doorgaat. Medio 2014 zouden in dat geval de eerste BMW's bij NedCar worden geproduceerd.