AMSTERDAM - De Europese Commissie wil het gebruik van cloud computing gaan versnellen door het invoeren van standaarden en certificaten.

Dat blijkt uit een strategie die donderdag door Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) gepresenteerd is. Kroes ziet grote economische voordelen.

Door te investeren in de uitrol en het gebruik van cloud computing, moeten 3,8 miljoen banen gecreëerd worden. Als de strategie niet gevolgd zouden worden, zijn dat er volgens de Europese Commissie 'slechts' 1,3 miljoen.

In 2020 moet cloud computing bovendien 160 miljard euro per jaar bijdragen aan het bruto binnenlands product van Europa. In het ideale geval zou de technologie de komende acht jaar in totaal 600 miljard euro aan economisch voordeel moeten opleveren.

Maatregelen

Om dit te bewerkstelligen moeten standaarden in het leven geroepen worden die in 2013 afgerond moeten zijn. Op die manier zou data onder meer uitwisselbaar moeten worden. Bovendien wil Kroes certificaten in het leven roepen om de betrouwbaarheid te vergroten.

Cloud computing houdt in dat data niet meer lokaal wordt opgeslagen, maar 'in de cloud'. Cloudopslag is doorgaans sneller, goedkoper en volgens de Europese Commissie zelfs potentieel veiliger.

Breed

"Veel populaire diensten als Facebook, Spotify en webmaildiensten maken al gebruik van deze technologieën, maar de echte economische bijdrage kan pas gerealiseerd worden als cloudoplossingen breed gebruikt worden door bedrijven en de publieke sector", zo staat in de strategie.

Kroes voegt daar aan toe: "Cloud computing gaat onze economie veranderen. Zonder actie vanuit de EU zullen we verstrikt blijven in nationale initiatieven en missen we miljarden aan economische voordelen."