EINDHOVEN - Eindhoven stapt uit de race om de organisatie van de WK kortebaan zwemmen in 2016.

De verschillende overheden kunnen op dit moment niet de financiële garanties geven die wereldzwembond FINA eist.

De gemeente en de Nederlandse zwembond KNZB hebben dat donderdag bekendgemaakt.

''Hoewel iedereen bereid is zich in te spannen voor de gevraagde bijdragen, vergt dit in tijden van bezuinigingen nadere besluitvorming."

"Verder speelt mee dat het rijksbeleid voor topsportevenementen vanwege de wisseling van de wacht is opgeschort. Zonder definitieve garanties is het nu niet opportuun om een bid in te dienen", staat in een verklaring.

Garanties

Er bestaat een kleine kans dat de FINA de inschrijftermijn uitstelt, waardoor Eindhoven meer tijd krijgt om alsnog de benodigde garanties rond te krijgen. Het lijkt echter meer voor de hand te liggen dat Eindhoven zich focust op het mogelijk binnenhalen van een ander zwemtoernooi.

''De kennis en het onderzoek laten we niet verloren gaan en op dit moment kijken we of een bid op dit of andere zwemevenementen mogelijk is'', sprak initiatiefnemer Paul van den Heuvel namens de Nederlandse zwembond.

Eindhoven was in 2008 gastheer van de EK langebaan en organiseerde twee jaar geleden de EK kortebaan. Een WK zwemmen is echter nog nooit in Nederland gehouden.