'Veel huurhuizen naar vrije sector'

AMSTERDAM - Tienduizenden sociale huurwoningen in de regio Amsterdam worden de komende jaren zo duur dat ze in de vrije sector terechtkomen.

In Utrecht, Haarlem, het Gooi, Leiden, Culemborg en Wageningen worden goedkope woningen aanzienlijk duurder, concludeert de Volkskrant donderdag uit een rondgang langs woningcorporaties.

Sinds oktober mogen woningcorporaties de maandelijkse huurprijs voor nieuwe huurders in gebieden met een tekort aan woningen met maximaal 120 euro verhogen. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) wilde de huren in de sociale sector zo meer in lijn brengen met de prijzen van andere woningen.

Sociale huurwoningen mogen niet duurder zijn dan 664 euro per maand. In Amsterdam zou een vijfde van de sociale huurwoningen door deze grens schieten als de nieuwe regel wordt toegepast.

Dit gebeurt echter pas als er een nieuwe huurder in de woning gaat zitten. Bij zittende huurders mag de huur niet plotseling zo sterk worden verhoogd. Overigens maken niet alle corporaties gebruik van de mogelijkheid om de huur voor een nieuwe huurder sterk te verhogen.

Onder de marktwaarde

Directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties verdedigt in de krant dat een vijfde van de sociale huurwoningen naar de vrije sector gaat. Hij wijst erop dat de huurprijzen nog ver onder de marktwaarde liggen als wordt gekeken naar de werkelijke prijs van de woning.

Ook wordt volgens hem niet de maximaal mogelijke verhoging doorgevoerd. "Anders zou bijna veertig procent van de woningen in de vrije sector belanden." De Utrechtse koepel van corporaties RWU stelt in de krant te waken dat de huur niet door de grens van 664 euro gaat.

Vorige maand stelden de Woonbond en enkele andere organisaties al dat sociale huurwoningen door de nieuwe maatregelen onbetaalbaar zijn geworden. Bij een meldpunt van de organisaties waren 750 klachten binnengekomen, voornamelijk van mensen die geen betaalbare woning konden vinden.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) stelde daarop dat geen sprake is van explosieve huurstijgingen. Het rapport van de Woonbond is volgens haar niet representatief.

Lees meer over:
Tip de redactie